Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká ministerka sa obáva možnej špionáže zo strany čínskych študentov

Bettina Starková Watzingerová
Bettina Starková Watzingerová (Zdroj: Facebook/Bettina Stark-Watzinger MdB)

MNÍCHOV - Nemecká ministerka školstva Bettina Starková-Watzingerová v sobotu vyjadrila obavy z bezpečnostného rizika, ktoré môžu predstavovať čínski študenti zapísaní na tamojších vzdelávacích inštitúciách. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Čína sa čoraz viac stáva konkurentom a systémovým rivalom v oblasti vedy a výskumu," povedala Starková-Watzingerová. Uviedla, že výskumné ústavy a univerzity majú povinnosť chrániť sa pred špionážou zo strany študentov z Číny, ktorým uhrádza štipendium ich vlasť. Ocenila prístup Univerzity Friedricha Alexandra (FAU) v Bavorsku, ktorá od 1. júna vylúčila zo zápisu všetkých študentov výlučne financovaných Čínskou štipendijnou radou (CSC).

Rozhodnutie majú v rukách univerzity

Univerzita uviedla, že išlo o reakciu na audit Spolkového úradu pre hospodárstvo a kontrolu vývozu (BAFA), ktorý monitoruje dodržiavanie vývozných obmedzení týkajúcich sa citlivého tovaru, softvéru a technológií.

Hubert Detmer z Asociácie univerzít v Nemecku (DHV) v tejto súvislosti povedal, že záleží na každej univerzite, aké rozhodnutie prijme. "Ak existuje konkrétne podozrenie zo špionáže, tak napríklad vylúčenie je zrejme opodstatnené. Mám však problémy s absolútnym zákazom," uviedol. Pri hodnotení by sa prinajmenšom podľa neho malo brať do úvahy, či je predmet výskumu citlivou oblasťou.

Viac o téme: ŠkolstvoŠtudentiNemeckoČínaBettina Starková-Watzingerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu