Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Osudová chyba: Britské ministerstvo sa dopustilo závažného omylu, maily pre Američanov poslali ruským spojencom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

LONDÝN - Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva spustilo vyšetrovanie po tom, ako jeho úradníci kvôli chybe v adrese nevedomky poslali e-maily obsahujúce utajované informácie blízkemu spojencovi Ruska - do africkej republiky Mali.

Ako v piatok informovala agentúra DPA, za to, že "malý počet" e-mailov určených pre Pentagón bol odoslaný do Mali, môže vynechanie písmena "i" v adrese: britskí úradníci totiž poslali správy na adresu, ktorá sa končila doménou západoafrickej krajiny ".ml", a nie doménou americkej armády - ".mil".

archívne video Milan Lasica bol krátko pred smrťou aj tvárou policajnej kampane o predchádzaní internetovým podvodom

Milan Lasica bol krátko pred smrťou aj tvárou policajnej kampane o predchádzaní internetovým podvodom (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Škandál je menších rozmerov

Rovnakú chybu minulý týždeň odhalili aj v Spojených štátoch, odkiaľ však do Mali smerovali "milióny vojenských e-mailov", napísala DPA s tým, že britský škandál je menších rozmerov. Hovorca britského ministerstva obrany uviedol, že v rezorte sú presvedčení, že uniknuté e-maily neobsahovali žiadne informácie, ktoré by mohli ohroziť operačnú bezpečnosť alebo technické údaje. Spresnil, že "všetky citlivé informácie sa zdieľajú v systémoch navrhnutých tak, aby sa minimalizovalo riziko nesprávneho presmerovania".

Mali bolo medzi šiestimi africkými krajinami, ktorým ruský prezident Vladimir Putin po kolapse čiernomorskej dohody s Ukrajinou  prisľúbil dodávky obilia zadarmo. V Mali tiež pôsobia žoldnieri Wagnerovej skupiny, ktorí bojujú po boku malijskej armády proti džihádistom a ktorí sú spájaní s Kremľom.

Viac o téme: EmailUSALondýn.ministerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu