Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE V Grécku sa zrútilo požiarne lietadlo: Hrdinovia nemali šancu prežiť

Záchranné lietadlo Canadair CL-215 hasilo požiar na ostrove Evia. O pár sekúnd pilot havaroval
Záchranné lietadlo Canadair CL-215 hasilo požiar na ostrove Evia. O pár sekúnd pilot havaroval (Zdroj: Facebook/Forecast Weather Greece)

EVIA – Počas požiarov, ktoré trápia južnú časť Európy nie je v ohrození len civilné obyvateľstvo. Záchranári a dobrovoľníci podstupujú dvojnásobné riziko, pretože nasadzujú vlastný život v boji s touto prírodnou katastrofou. Hasenie prebieha vo veľkej miere aj zo vzduchu. Jeden manéver však skončil tragédiou.

archívne video

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

V južnej časti gréckeho ostrova Evia bolo vyslané záchranné lietadlo Canadair, ktoré malo hasiť požiar zo vzduchu. Manéver sa však nevydaril podľa predstáv. Podľa Ekathimerini riadil stroj pilot 355. taktickej letky gréckych vzdušných síl.  

Zachytené na videu

Na miesto nešťastia, ktoré sa odohralo východne od Atén pri meste Karystos, boli povolané hasičské oddiely. Zábery z nehody poskytla štátna rozhlasová stanica ERT. Lietadlo spúšťalo vodu na požiar pod sebou a potom sa pilot snažil otočiť.

Pravé krídlo sa však zachytilo o jeden zo stromov a v tej chvíli začalo lietadlo strácať výšku. Náhle zmizlo za kopcom spoza ktorého bolo vidieť už len veľký výbuch a plamene. 

Podľa Aerotime išlo o model Canadair CL-215, ktoré bojovalo s požiarmi práve v tejto lokalite ostrova Evia. K incidentu malo dôjsť krátko pred 15:00 miestneho času. Stav posádky v tejto chvíli nie je známy. 

Vyslaní aj Slováci

Grécko zasiahli toto leto vysoké teploty sprevádzané suchom a miestami aj nárazovým vetrom. Za posledných desať rokov nebola v Grécku v lete nameraná tak vysoká teplota vzduchu ako práve v týchto dňoch. Okrem ostrova Evia sú požiarom zasiahnuté aj Korfu a Rhodos. Vo všetkých častiach prebieha evakuácia turistov aj miestneho obyvateľstva. V rámci európskej vzájomnej pomoci boli nasadené stovky hasičov z Francúzska, Talianska, Rumunska, Slovenska aj Poľska. 

Viac o téme: NehodaPožiarKatastrofaNešťastieGréckoEviaCanadairZachránné lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu