Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto štrnásty (20. júla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ukrajinská armáda už začala na juhovýchode krajiny používať v boji proti ruským silám kazetovú muníciu, ktorú jej poskytli Spojené štáty. Pre denník The Washington Post to uviedli nemenovaní ukrajinskí predstavitelia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 511

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 511 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Biely dom vo štvrtok potvrdil, že ukrajinská armáda v boji proti ruským okupačným silám už nasadila kazetovú muníciu, ktorú Kyjevu poskytol Washington. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

21:29 Rusko sa nechystá útočiť na civilné lode v Čiernom mori, uviedol vo štvrtok ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že od štvrtka označí všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a bude ich pokladať za možných nepriateľov.

21:18 Rusko stále neumožnilo prístup dozornému tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na strechy reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne v okupovanej časti Ukrajiny. Oznámila to dnes MAAE, ktorá už na začiatku mesiaca požiadala o sprístupnenie všetkých budov elektrárne v snahe overiť, či sa v nej nenachádzajú míny či výbušniny. Takéto podozrenia vzniesol Kyjev, podľa ktorého Moskva v zariadení pripravovala útok.

20:41 Peking vo štvrtok potvrdil, že pri nočnom ruskom útoku na juhoukrajinské prístavné mestá bol poškodený čínsky konzulát v meste Odesa. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian. O poškodení budovy čínskeho konzulátu v Odese predtým informoval gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

20:04 Ukrajina sa chystá znárodniť banku ruského oligarchu. Národná banka Ukrajiny predložila 20. júla návrh, v ktorom žiada vládu, aby znárodnila banku ruského oligarchu ukrajinského pôvodu Michaila Fridmana.

19:41 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vo štvrtok odsúdil ruské nočné útoky na juhoukrajinské prístavné mestá Odesa a Mykolajiv. Správu sme prevzali z agentúry AFP. "Tieto útoky... majú vplyv ďaleko za hranicami Ukrajiny. Už teraz vidíme negatívny vplyv na svetové ceny pšenice a kukurice, ktoré negatívne zasahujú každého, ale najmä zraniteľných ľudí na globálnom juhu," uviedol Guterres vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho hovorca Stéphane Dujarric.

19:23 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina predstavuje ohrozenie pre Poľsko a východné krídlo NATO. Uviedol to vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom. Vlády týchto dvoch krajín v Katoviciach rokovali aj o utečencoch z Ukrajiny, migrácii či energetike. TASR správu prevzala zo spravodajského servera Novinky.cz.

19:08 Ruská prokuratúra vo štvrtok požiadala pre uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného ďalší 20-ročný väzenský trest v špeciálnom režime za údajné financovania a verejné podnecovanie extrémistických aktivít. Správu sme prevzali z agentúr AFP a Reuters.  

18:42 O používaní kazetovej munície na fronte zo strany Ukrajiny napísal aj americký denník The New York Times s odvolaním na svoje zdroje z prostredia amerických ozbrojených síl. Ukrajinský predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite, povedal, že armáda muníciu vypálila na ruské pozície s cieľom prelomiť opevnené pozície, ktoré spomaľujú ukrajinskú protiofenzívu zameranú na oslobodenie okupovaných území.

18:31 Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ vo štvrtok v Bruseli vôbec nehovorili o sume 20 miliárd eur, ktorou by mala Únia podporiť bojové úsilie Ukrajiny v nasledujúcich štyroch rokoch. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

18:22 Francúzsko poskytne azyl tým, ktorí sa vyhýbajú ruskej armáde a dezertérom.

17:52 Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík vo štvrtok na pôde OSN upozornil na naliehavú potrebu urýchliť plnenie cieľov udržateľného rozvoja, ku ktorým sa zaviazali členské krajiny tejto organizácie. Tiež prisľúbil účasť SR na pomoci Ukrajine. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

17:05 Spojené kráľovstvo vo štvrtok zrušilo sankcie voči podnikateľovi a miliardárovi Olegovi Tiňkovovi, ktoré boli prijaté po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Správu sme prevzali vo štvrtok z agentúry Reuters.

16:21 Maďarská vláda nie je ochotná rokovať o 500 miliónoch eur určených na financovanie dodávok zbraní na Ukrajinu, ktoré boli doteraz blokované, ani o novom návrhu 20 miliárd eur, kým bude maďarská banka OTP figurovať na kyjevskom sankčnom zozname. Povedal to vo štvrtok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. S odvolaním sa na server privatbankar.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

15:44 Británia vo štvrtok oznámila sankcie voči 13 jednotlivcom a spoločnostiam, ktoré sú údajne prepojené s ruskou žoldnierskou Vagnerovou skupinou v Mali, Stredoafrickej republike (SAR) a Sudáne. Moskva vo štvrtok zároveň prijala opatrenia voči britským diplomatom v Rusku, svoj pohyb budú musieť hlásiť. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

"Vagnerova skupina pácha zverstvá na Ukrajine a koná beztrestne v krajinách ako Mali, Stredoafrická republika a Sudán," uviedol tajomník britského rezortu diplomacie pre záležitosti Afriky Andrew Mitchell.

15:30 Návrh Európskej únie podporiť bojové úsilie Ukrajiny v nasledujúcich štyroch rokoch sumou 20 miliárd eur označil vo štvrtok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó za šokujúci. Podľa servera telex.hu Szijjártó po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci novinárom povedal, že touto pomocou by sa režim vojny zabetónoval na ďalšie roky, informuje spravodajca v Budapešti.

14:54 SBU zadržala zamestnanca železníc v Dnipro pre špionáž pre Rusko. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) 20. júla informovala, že zadržala zamestnanca ukrajinských železníc za to, že pomáhal Rusku pri plánovaní leteckých útokov proti Dnepropetrovskej oblasti.

14:22 Členské štáty Európskej únie dnes znovu o šesť mesiacov predĺžili platnosť hospodárskych sankcií proti Rusku zavedených kvôli jeho agresii proti Ukrajine. Oznámila to Rada EÚ, zatiaľ čo sa v Bruseli schádzali unijní ministri zahraničia. Novo sa s reštriktívnymi opatreniami počíta do konca januára 2024, keď by daný sankčný režim bol v platnosti už zhruba desať rokov.

14:18 V Odese bola v dôsledku nočného útoku Rusov poškodená budova čínskeho generálneho konzulátu, uviedol šéf Odeskej oblastnej vojenskej správy Oleh Kiper.

13:58 Ruský útok na Charkovskú oblasť si vyžiadal jednu obeť. Ruský úder proti osade Kozacha Lopan v Charkovskej oblasti zabil jedného obyvateľa, informovala vojenská správa Charkovskej oblasti 20. júla.

13:15 V bitkách pri Krasnohorivke bol zlikvidovaný ruský vojak, Z-dobrovoľník a autor kanála „Misha in Donbass“, Michail Luchin. Preslávil sa po tom, čo ho hackli ukrajinskí hackeri, ktorí peniaze, ktoré získal na drony pre ruskú armádu, použili na objednanie robertkov.

13:00 Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Wagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Informuje agentúra AFP, ktorá pripomína, že wagnerovci sa pred necelým mesiacom v Rusku pokúsili o vojenskú vzburu.

12:45 V Odese bola v dôsledku nočného útoku Ruska poškodená budova generálneho konzulátu Číny, uviedol šéf regionálnej vojenskej správy Odey Oleh Kiper.

12:25 Spojené štáty môžu uvaliť sankcie na Kirgizsko, aby zastavili dodávky tovaru pod sankcie do Ruska. Obmedzenia by mohli byť prijaté už tento týždeň.

11:45 Kadyrov môže mnohonásobne posilniť svoju osobnú armádu a získať lietadlá, tanky a systémy protivzdušnej obrany.  Putin sa uprostred prigožinskej rebélie rozhodol výrazne posilniť Národnú gardu Ruska, čím ju v podstate prirovnal k armáde.

11:00 Prezident Zelensky poďakoval azerbajdžanskému prezidentovi Ilhamovi Alijevovi za pomoc Ukrajine.

10:20 Pri nočnom útoku bola zničená administratívna budova v centre Odesy.

9:55 Okupačné orgány regiónu Melitopol vyhlásili, že nádrž Kakhovka už neexistuje. Nádrž úplne vyschla a na jej mieste zostali len malé mláky.

9:30 V okrese Klimovsky v Brjanskej oblasti vyhodila protitanková mína do vzduchu troch ruských dodávateľov, uvádza Astra. Všetci zomreli na mieste.

9:10 Obilie zničené ruským úderom na Odesu bolo určené pre Čínu.  "V prístavnom termináli, ktorý túto noc najviac trpel ruským terorom, bolo uskladnených 60.000 ton agroproduktov, ktoré boli určené na odoslanie do Číny," povedal Zelenskyj.

8:35 Vojaci Slobody Ruskej légie zverejnili kompiláciu videí zo svojho každodenného života.

8:00 Včera v noci zasiahli ruskí útočníci centrum Mykolajiva. Podľa najnovších údajov sa zranilo 18 ľudí, 9 z nich bolo hospitalizovaných, z toho päť detí. Rusi opäť zaútočili aj na Odesu. Administratívna budova bola zničená, zranení boli 4 ľudia.

7:20 Meduza zverejnila fotografie ukrajinských lesov poškodených v dôsledku vojny. Takto vyzerali po boji.

6:55 PMC Wagner uviedol, že do Bieloruska príde až 10 tisíc žoldnierov.

6:35 Dron vypustený na severozápade Krymského polostrova poškodil niekoľko administratívnych budov a usmrtil tínedžerku, uviedol vo štvrtok Moskvou dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov.

6:00 V Paláci kultúry „Hutníci“ v Mariupole vypukol požiar.

Ruská armáda z bombardérov odpaľovala rakety Ch-22

Podľa prispievateľov na sociálnych sieťach ukrajinská protivzdušná obrana paľbou likvidovala okrem rakiet aj útočné drony. Ukrajinské letectvo neskôr podľa BBC špecifikovalo, že ruská armáda z bombardérov odpaľovala rakety Ch-22. Útočila aj nadzvukovými protilodnými raketami Onyx, ako aj okrídlenými raketami Kalibr a do útokov nasadila aj drony Šáhid.

Vo štvrtok nadránom sa objavili prvé správy o následkoch nočného úderu raketami a dronmi, ktorému boli vystavené prístavné mestá Odesa a Mykolajiv. Zásah dostalo centrum Odesy, kde okrem iného vypukol požiar na ploche asi 300 metrov štvorcových. Záchranné služby informovali o o dvoch hospitalizovaných zranených. 

Ruská armáda opäť útočila na juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv
Zobraziť galériu (4)
Ruská armáda opäť útočila na juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv  (Zdroj: TASR/AP/National Police of Ukraine)

Materiálne škody v dôsledku ruských útokov vznikli aj na viacerých miestach v Odeskej oblasti, kde sa ruská armáda zameriavala najmä na objekty infraštruktúry. Primátor Mykolajiva Olexandr Senkevyč informoval o veľkom krátere v centre mesta, rozsiahlom požiari v trojposchodovom dome a siedmich zranených.

Podľa prednostu oblastnej správy Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima bolo počas nočných útokov zranených deväť ľudí vrátane piatich detí. Vo svojom predchádzajúcom statuse Kim napísal, že zranené bolo aj dojča, trojročné dieťa a 16-ročný tínedžer. Všetci zranení sú podľa Kima hospitalizovaní. V ďalšom statuse na sociálnych sieťach Kim napísal, že došlo aj k obetiam na životoch, ich počet neuviedol.

Mykolajiv sa nachádza na pobreží Čierneho mora, vo vzdialenosti približne 170 kilometrov od Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Odkedy Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajinu, je Mykolajiv pomerne často terčom útokov ruskej armády. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu