Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V púšti pri hraniciach s Tuniskom našli pohraničníci desiatky migrantov: Zachránili ich

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Jametlene Reskp)

TRIPOLIS - Príslušníci líbyjskej pohraničnej stráže zachránili cez víkend desiatky migrantov, ktorí tvrdia, že tuniské úrady ich odviezli do púšte, kde ich nechali bez vody, jedla a prístrešia. Informovali o tom v nedeľu novinári agentúry AFP.

Migranti boli podľa nich vyčerpaní a dehydrovaní, sedeli alebo ležali na piesku a pred spaľujúcim slnkom sa snažili chrániť v tieni kríkov. Skupina najmenej 80 migrantov sa našla v neobývanej oblasti pri meste Asah ležiacom neďaleko tunisko-líbyjských hraníc, takmer 150 kilometrov západne od Tripolisu. Líbyjskí pohraničníci im dali vodu a migrantov – najskôr ženy a deti – odviedli do útulku.

archívne video Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vo videu zdieľanom na facebookovej stránke líbyjskej jednotky, ktorá hliadkuje na hraniciach, jeden z migrantov hovorí, že "tuniská polícia nás deportovala do Líbye". "Bez pomoci líbyjskej pohraničnej stráže by sme zomreli v púšti," povedal muž a dodal, že by sa rád vrátil do Tuniska, kde zostala jeho manželka a deti.

Prístav Sfax je východiskovým bodom pre migrantov

Stovky migrantov z krajín subsaharskej Afriky utiekli alebo ich vyhnali z tuniského mesta Sfax do pohraničia s Líbyou a Alžírskom po tom, čo tam 3. júla vypukli rasovo motivované nepokoje vyvolané zabitím Tunisana v hádke medzi miestnymi obyvateľmi a migrantmi. Prístav Sfax je východiskovým bodom pre mnohých migrantov z chudobných a násilím zmietaných krajín, ktorí hľadajú lepší život v Európe, kam sa dostávajú riskantnou plavbou cez Stredozemné more.

Tuniský Červený polmesiac uviedol, že po 3. júli poskytol prístrešie viac ako 600 migrantom. Organizácia Tuniské fórum pre hospodárske a sociálne práva (FTDES) v piatok uviedla, že na západe Tuniska pri alžírskych hraniciach bolo nájdených asi 165 migrantov, nespresnilo však, kto sa ich ujal.

Viac o téme: PúšťMigrantiTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu