Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desaťtisíce lekárov v Anglicku začali päťdňový štrajk za vyššie platy

Štrajk v Británii Zobraziť galériu (3)
Štrajk v Británii (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

LONDÝN - Desaťtisíce lekárov v Anglicku začali vo štvrtok päťdňový štrajk s cieľom dosiahnuť zlepšenie platových podmienok. TASR správu prevzala z agentúry AP. Ide o protestnú akciu približne 75.000 tzv. profesijne mladších lekárov, ktorí sú na začiatku svojej kariéry. Štrajk začali o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ). Mnohí z nich žiadajú zvýšenie platov o 35 percent.

Britská lekárska asociácia (BMA), ktorá lekárov zastupuje, snahu o zvýšenie platov odôvodňuje cieľom dostať ich s prihliadnutím na úroveň inflácie na úroveň z roku 2008. Pracovné zaťaženie týchto lekárov sa zvyšuje, pretože čakacie listiny pacientov sú po pandémii koronavírusu čoraz dlhšie, píše AP. "Dnešok predstavuje začiatok najdlhšieho samostatného štrajku lekárov v histórii NHS (Národná zdravotná služba), no nie je to rekord, ktorý by mal byť zapísaný do dejín," uviedli vedúci predstavitelia BMA Robert Laurenson a Vivek Trivedi.

Štrajk v Británii
Zobraziť galériu (3)
Štrajk v Británii  (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

Vládu vyzvali, aby sa vzdala podľa ich slov nezmyselnej podmienky nerokovať počas štrajkov. "Tento päťdňový protest profesijne mladších lekárov bude mať vplyv na tisíce pacientov, ohrozí bezpečnosť pacientov a prekazí úsilie zredukovať čakacie zoznamy NHS," uviedol britský minister zdravotníctva Steve Barclay. Požiadavka na 35-percenté zvýšenie platov je podľa neho prehnaná a hrozí v spojitosti s ňou zvýšenie inflácie. Británia rovnako ako ďalšie krajiny zápasí s vysokou mierou inflácie. Dôvodmi sú prerušenia zásobovacích reťazcov počas pandémie a ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré viedli k prudkému nárastu cien energií a potravín.

Štrajk v Británii
Zobraziť galériu (3)
Štrajk v Británii  (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

 

Viac o téme: ŠtrajkLekáriPlatyAnglickoBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu