Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zomrel velikán literatúry: Česko prišlo o najznámejšieho rodáka, ktorého poznal celý svet

Milan Kundera zomrel vo veku 94 rokov. Zobraziť galériu (2)
Milan Kundera zomrel vo veku 94 rokov. (Zdroj: Gettyimages.com, profimedia)

PRAHA - Vo veku 94 rokov zomrel česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu a patril medzi najslávnejších českých rodákov v zahraničí. Na základe stanice ČT24 o tom informuje spravodajkyňa v Prahe.

Milan Kundera zomrel vo veku 94 rokov vo Francúzsku, kde s manželkou Vierou žili od roku 1975. V druhej polovici 20. storočia sa stal najvýznamnejším českým spisovateľom, prozaikom, básnikom, esejistom a dramatikom. 

Kundera sa preslávil najmä románmi Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia – patria medzi najprekladanejšie české diela vo svete. Napísal aj mnoho esejí o hudbe, literatúre či filozofii. Opakovane sa o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi na Nobelovu cenu za literatúru.

České občianstvo mu vrátili až v roku 2019

Rodák z Brna žil od roku 1975 vo francúzskom exile, v roku 1979 ho zbavili československého štátneho občianstva. České občianstvo mu vrátili až v roku 2019. Od 80. rokov minulého storočia písal Kundera svoje diela vo francúzštine. K českej kultúre sa však hlásil.

Narodil sa v roku 1929. Patril ku generácii, ktorá vstúpila do literárneho života krátko po komunistickom prevrate v roku 1948. Od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov bol prorežimným autorom a členom komunistickej strany.

Po roku 1968 sa ocitol v nemilosti normalizačných orgánov, a preto sa spolu s manželkou rozhodol pre emigráciu. Po roku 1989 sa do vlasti nevrátil a zostal vo Francúzsku. Niektoré udalosti z jeho života nie sú dodnes úplne objasnené, pretože neposkytoval rozhovory a o minulosti mlčal.

Kundera dokázal osloviť generácie čitateľov naprieč všetkými kontinentmi

Milan Kundera bol spisovateľ, ktorý svojím dielom dokázal osloviť celé generácie naprieč všetkými kontinentmi a dosiahol tak svetovú slávu. V reakcii na jeho úmrtie to v stredu na sociálnej sieti Twitter uviedol český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Bol úzko spätý s Brnom, aj keď zo svojej krajiny musel z politických dôvodov odísť. Zostáva po ňom nielen pozoruhodné beletristické, ale aj významné esejistické dielo," napísal Fiala a Kunderovej manželke zároveň vyjadril sústrasť.

Spisovateľ, ktorý dobyl svet

Podľa českého ministra kultúry Martina Baxu stráca česká aj svetová literatúra smrťou Kunderu jedného z najvýraznejších súčasných spisovateľov. "Jeho premýšľanie o základných hodnotách európskej kultúry, jeho záujem o jedinca, jeho vklad do dejín svetového románu je a zostane neprehliadnuteľný," uviedol šéf rezortu kultúry.

Sústrasť rodine a priaznivcom jeho tvorby vyjadril aj minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Pripomenul, že hoci Kundera strávil značnú časť života v exile, bol jedným z najznámejších českých rodákov. Označil ho za spisovateľa, ktorý "dobyl svet".

Pavel tvrdí, že Kundera svojím osudom symbolizoval pohnutú históriu Česka v 20. storočí

Milan Kundera svojím životným osudom symbolizoval pohnutú históriu Česka v 20. storočí, bol spisovateľom svetového formátu. V reakcii na úmrtie česko-francúzskeho prozaika a esejistu to na sociálnej sieti Twitter v stredu uviedol český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "S ľútosťou som sa pred chvíľou dozvedel o smrti Milana Kunderu. Bol to spisovateľ svetového formátu, ktorý ovplyvnil celé generácie doma aj v zahraničí," napísal český prezident. "Svojím životným osudom symbolizoval pohnutú históriu našej krajiny v 20. storočí," dodal Pavel s tým, že Kunderov odkaz bude žiť v jeho dielach naďalej.

Na smrť jedného z najznámejších českých rodákov reagovali mnohí českí politici vrátane premiéra Petra Fialu. Vyzdvihol, že Kundera svojím dielom dokázal osloviť celé generácie naprieč všetkými kontinentmi a dosiahol tak svetovú slávu. Pamiatku spisovateľa si v stredu minútou ticha uctil Európsky parlament. Pieta sa podľa stanice ČT24 uskutočnila na návrh francúzskeho europoslanca Bernarda Guettu. Kundera podľa jeho slov patril k najväčším osobnostiam literatúry druhej polovice 20. storočia. Stelesňoval jednotu Európy aj boj proti komunistickej diktatúre, dodal Guetta.

Kunderova irónia a genialita urobili z jeho diel klasiku našich čias, tvrdí Macron

Irónia a genialita česko-francúzskeho esejistu a prozaika Milana Kunderu urobili z jeho diel klasiku dnešnej doby. V reakcii na spisovateľovo úmrtie to v stredu na sociálnej sieti Twitter napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Kunderu označil za slobodného ducha, ktorý našiel útočisko vo Francúzsku a vo svojich spisoch obsiahol univerzálne horizonty. "Jeho irónia a genialita urobili z jeho diel klasiku našich čias. Úprimnú sústrasť jeho manželke a blízkym a tiež jeho čitateľom," napísal Macron.

Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Zobraziť galériu (2)
Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

Podľa francúzskej ministerky kultúry Rimy Abdul-Malakovej si Kundera vybral život vo Francúzsku, aby nikdy nestratil slobodu. "Pomáhal nám objaviť, kto sme, nájsť cestu v absurdite sveta," uviedla. Dodala, že spolu s ním odchádza jeden z najväčších hlasov európskej literatúry. O smrti významného románopisca informovali okrem svetových tlačových agentúr aj televízie BBC a CNN či americký denník The New York Times. Významný priestor mu venovali najmä francúzske médiá. Denník Le Figaro ho označil za literárneho velikána.

Česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera zomrel v utorok vo veku 94 rokov. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu, preslávil sa najmä románmi Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia. Od roku 1975 žil s manželkou vo francúzskom exile a od roku 1981 mal francúzske občianstvo.

Viac o téme: úmrtieSpisovateľMilan Kundera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu