Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový prezident Lotyšska sa ujal úradu: Rinkevičs v inauguračnom prejave podporil Ukrajinu

Edgars Rinkevičs
Edgars Rinkevičs (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

RIGA - Nový prezident Lotyšska Edgars Rinkevičs sa v sobotu oficiálne ujal úradu. Vo svojom inauguračnom prejave potvrdil pokračujúcu podporu tohto pobaltského štátu pre Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ruská vojna a genocída na Ukrajine vytvorila novú a drsnú realitu," vyhlásil 49-ročný Rinkevičs, ktorý pred zvolením za prezidenta zastával funkciu lotyšského ministra zahraničných vecí. Dodal, že "svet, Európa a Pobaltie sú ohrozované imperiálnym Ruskom a režimom (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka". Nový lotyšský prezident prisľúbil, že bude svoju vlasť viesť smerom k "modernému, spravodlivému a bezpečnému Lotyšsku". Zopakoval tiež svoju oddanosť Európskej únii a NATO.

Lotyšskí zákonodarcovia si Rinkevičsa zvolili za prezidenta na konci mája. Hlasovanie bolo tesné, keďže Rinkevičs získal od 100-členého parlamentu 52 hlasov – teda len o jeden hlas viac, než potreboval na to, aby zvíťazil. Jeho najväčší rival, podnikateľ Uldis Pilens, získal 25 hlasov. Rinkevičs bol od roku 2011 ministrom zahraničných vecí a ako prezident bol zvolený na štvorročné funkčné obdobie. V roku 2014 oznámil, že je homosexuál a stal sa tak prvým prezidentom v pobaltských krajinách, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

Viac o téme: PrezidentúradLotyšskoUkrajinaEdgars Rinkevičs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu