Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moldavsko zakázalo proruskú stranu Šor: Súd ju vyhlásil za protiústavnú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurel Obreja)

KIŠIŇOV- Moldavský ústavný súd vyhlásil v pondelok proruskú stranu Šor za "protiústavnú". Verdikt znamená okamžitý zákaz tejto strany, informuje agentúra Reuters.

Strana Šor dlhodobo organizuje protivládne protesty v tejto malej krajine susediacej s Ukrajinou. Stranícky šéf oligarcha Ilan Šor žije v exile v Izraeli a Západ aj Kišiňov ho dlhodobo obviňujú zo snahy destabilizovať Moldavsko. USA a EÚ na neho preto uvalili sankcie.

Poslanci budú ďalej v parlamente ako nezávislí

Podľa pondelňajšieho rozhodnutia súdu sa strana považuje za rozpustenú od okamihu vynesenia verdiktu. Moldavské ministerstvo spravodlivosti má zriadiť osobitnú komisiu, ktorá dokončí všetky právne postupy potrebné na likvidáciu strany. Poslanci za túto stranu si mandáty v parlamente zachovajú ako nezávislí, bez práva vstúpiť do iných strán.

Rozhodnutie odsúdili

Samotný Ilan Šor sa k rozhodnutiu súdu bezprostredne nevyjadril, podpredsedníčka strany Marina Tauberová ho však v pondelok odsúdila. "S naším tímom sa aj tak dostaneme k moci. Pre nás je tento hanebný proces skúsenosťou," povedala. "Občania musia mať právo na slobodnú voľbu. Náš tím bude bojovať za všetko dobré pre Moldavsko."

Šor už skôr poprel, že protesty sú súčasťou pokusov o destabilizáciu Moldavska alebo súčasťou ruskej hrozby. Obvinil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú, že vedie Moldavsko k bankrotu. Samotná prezidentka pondelňajší verdikt privítala s tým, že "politická strana, ktorá vzišla z korupcie a (funguje) pre korupciu, je hrozbou pre ústavný poriadok a bezpečnosť štátu".

Viac o téme: ústavný súdMoldavskoŠor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu