Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lukašenko v prípade agresie nebude váhať s použitím jadrových zbraní

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi))

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok vyhlásil, že nebude váhať s použitím v Bielorusku umiestnených ruských taktických jadrových zbraní, ak bude jeho krajina čeliť agresii. Informuje agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom roka oznámil, že plánuje v Bielorusku, ktoré je spojencom Ruska, rozmiestniť jadrové zbrane krátkeho doletu. Putin trval na tom, že jadrové zbrane budú aj po prevoze do Bieloruska pod kontrolou Ruska. To je však v rozpore s najnovšími tvrdeniami Lukašenka. "Nedaj Bože, aby som musel prijať rozhodnutie na použitie týchto zbraní, no neváhal by som, ak by sme čelili agresii," citovala Lukašenka agentúry BelTa.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 474

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 474 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Bieloruský prezident zdôraznil, že to on požiadal Putina o rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku. "Verím, že nikto nebude ochotný bojovať s krajinou, ktorá má tieto zbrane. Sú to zbrane na odstrašenie," povedal. Predstavitelia Ruska sa k Lukašenkovým tvrdeniam bezprostredne nevyjadrili.

Šéf Kremľa počas piatkového (9. júna) stretnutia s Lukašenkom uviedol, že výstavba skladovacích zariadení určených pre jadrové zbrane bude ukončená do 7. alebo 8. júla a jadrové zbrane budú do Bieloruska prevezené krátko po tom.

Koľko jadrových zbraní bude v Bielorusko umiestnených sa nevie

Taktické jadrové zbrane sú určené na ničenie nepriateľských vojakov a zbraní na bojisku. Majú relatívne krátky dolet a oveľa menšiu silu ako jadrové hlavice určené pre medzikontinentálne rakety, ktoré sú schopné zničiť celé mestá, píše AFP.  Lukašenko však uviedol, že strategické jadrové zbrane Bielorusko nepotrebuje, pretože podľa svojich slov nejde bojovať so Spojenými štátmi. Dodal však, že Bielorusku pripravuje zariadenie na uskladnenie takýchto zbraní.

Rusko nepovedalo, koľko taktických jadrových zbraní v Bielorusku umiestni. Podľa americkej vlády by však mohli ísť o 2000 kusov zbraní, ktoré budú zahŕňať napríklad bomby vhodné na letecké útoku, hlavice pre rakety krátkeho doletu či delostrelecké granáty.

Viac o téme: Jadrové zbraneAgresiaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu