Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neúspešný kandidát na prezidenta Ogan podporil Erdogana

Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine
Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Sinan Ogan v pondelok pred druhým kolom prezidentských volieb oficiálne podporil súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informuje agentúra AP.

Ogan (55) je bývalý vysokoškolský pedagóg. Vo voľbách ho podporovala protimigrantská nacionalistická Aliancia predkov (ATA) a v prvom kole prezidentských volieb získal hlasy 5,17 percenta voličov.

Nezískal nadpolovičnú väčšinu

V prvom kole volieb 14. mája ani jedenu z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo – Erdogana podporilo 49,5 percenta voličov, zatiaľ čo jeho protikandidát Kemal Kiličdaroglu získal 44,9 percenta hlasov.Ako konštatuje agentúra AP, vzhľadom na rozdiel v počte hlasov medzi Erdoganom a Kiličdarogluom môže byť práve Oganova podpora kľúčom k víťazstvu v druhom kole hlasovania v nedeľu 28. mája.         

Neočakávané stretnutie v Istanbule

Ogan vyjadril podporu súčasnému tureckému prezidentovi po tom, ako sa s ním v piatok neočakávane stretol v Istanbule. Po hodinovom stretnutí ani jeden z nich neposkytol žiadne vyhlásenie. Ogan bola alternatívou pre voličov, ktorí nesúhlasia s Erdoganovou politikou, ale nechcú podporiť Kiličdarogluho. Podľa analytikov však jeho podpora pre súčasného prezidenta neznamená, že mu jeho podporovatelia dajú vo voľbách hlas – niektorí môžu podporiť Kiličdaroglua a ďalší zas nemusia ísť voliť. Aliancia ATA, ktorá Ogana vo voľbách podporovala, zatiaľ neoznámila, ktorého z kandidátov v druhom kole volieb podporuje.

Viac o téme: VoľbyPrezidentTureckoRecep Tayyip ErdoganSinan Ogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu