Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozširovanie jadrového arzenálu Číny vyvoláva vo svete i v regióne obavy

Summit lídrov skupiny G7 Zobraziť galériu (2)
Summit lídrov skupiny G7 (Zdroj: TASR/AP)

HIROŠIMA - Rýchlo sa rozširujúci jadrový arzenál Číny vyvoláva obavy o globálnu i regionálnu stabilitu. Po piatkových rokovaniach o jadrovom odzbrojení v japonskom meste Hirošima to podľa agentúry AFP uviedli predstavitelia skupiny G7.

"Zrýchľujúce sa rozširovanie jadrového arzenálu Číny bez transparentnosti a zmysluplného dialógu vyvoláva obavy o globálnu a regionálnu stabilitu," píše sa vo vyhlásení G7. Dokument tiež odsudzuje "nezodpovedné" vyjadrenia predstaviteľov Ruska na margo jadrových zbraní a zámer Moskvy umiestiť ich v Bielorusku označuje za "nebezpečný a neprijateľný".

Sedem svetových mocností varovalo Severnú Kóreu

Sedem svetových mocností tiež varovalo Severnú Kóreu pred "provokatívnymi akciami" a vyzvalo Irán, aby "zastavil eskaláciu“ sporu o svoj jadrový program. AFP konštatuje, že je to prvýkrát, čo sa vyhlásenie zo summitu G7 venuje jadrovému odzbrojeniu. Túto tému podľa AFP presadil japonský premiér Fumio Kišida, ktorý pochádza z Hirošimy, zničenej v auguste 1945 výbuchom atómovej bomby. Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok v Hirošime dohodli na nových sankciách, ktoré majú "vyhladovať" ruskú vojnovú mašinériu. Zamerajú sa na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku, i na právnické osoby obvinené z prepravy vojenského materiálu.

Čína a stredoázijské krajiny sa na záver summitu dohodli na spolupráci

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok predstavil veľkolepý plán rozvoja Strednej Ázie - od budovania infraštruktúry až po podporu obchodu. Ako konštatovala agentúra Reuters, Čína tak prevzala novú vedúcu úlohu v regióne, ktorý bol tradične ruskou sférou vplyvu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Andy Wong)

Čína je pripravená koordinovať rozvojové stratégie s Kazachstanom, Kirgizskom, Tadžikistanom, Turkménskom a Uzbekistanom a podporovať ich modernizáciu, uviedol Si v prejave na summite Čína - Stredná Ázia v meste Si-an na severozápade Číny. Neskôr na tlačovej konferencii so svojimi stredoázijskými partnermi Si konštatoval, že "summit dodal nový impulz rozvoju a oživeniu šiestich krajín a vniesol silnú pozitívnu energiu do regionálneho mieru a stability".

Čína zvýši cezhraničný obchod

Si počas rokovaní sľúbil, že Čína zvýši cezhraničný obchod rozvojom diaľnic a železničných tratí, povzbudí čínske spoločnosti, aby si zriadili sklady v Strednej Ázii a zjednoduší i dovozné procedúry. Navrhol tiež vytvorenie partnerstva medzi Čínou a Strednou Áziou na rozvoj ťažby ropy a plynu. Peking chce urýchliť výstavbu ďalšieho plynovodu na dodávky plynu zo Strednej Ázie pre energeticky náročné čínske hospodárstvo. Má zámer aj podporovať využívanie jadrovej energie.

Čína sa svojou angažovanosťou dostala na čelo "pretekov" o politický vplyv a energetické aktíva v stredoázijskom regióne bohatom na prírodné zdroje. Rusko je totiž zaneprázdnené vojnou na Ukrajine a stiahnutie amerických síl z Afganistanu znižuje prítomnosť USA v regióne, konštatovala agentúra Reuters.

Agentúra poukázala aj na to, že päť bývalých sovietskych republík so sieťou obchodných koridorov ponúka Číne alternatívne trasy na prepravu paliva, potravín a iných komodít v prípade, že dôjde k narušeniu dodávok inde. Tieto prísľuby podpory a spolupráce, ktoré zazneli na dvojdňovom summite v Si-ane, predstavujú protipól k "negatívnemu" obrazu Číny, ktorý od piatku rezonuje na summite skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta v Hirošime v Japonsku.

Viac o téme: ObavyČínaJaponskoG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu