Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ropovod Družba v ohrození? Zverejnili odposluchy ukrajinského prezidenta: Zelenskyj sa vyhrážal jeho zničením!

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa aktuálne nachádza v Paríži, kde bude rokovať s Emanuelom Macronom. Práve na tejto ceste ho zastihla správa o tom, že z Petagónu unikli odposluchy, na ktorých sa vyhráža zničením ropovodu Družba, cez ktorý preteká ropa aj do Česka či na Slovensko.

Uniknuté odposluchy získal The Washington Post, informujú o tom novinky.cz. Podľa neho Pentagon nepoprel, že sú pravé. Na nich je zachytený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na schôdzke s vicepremiérkou Julijou Svrydenkovou tak nahneval, že chcel "vyhodiť do vzduchu" ropovod Družba. Zrejme tak chcel zničiť priemysel maďarského premiéra Viktora Orbán, ktorý je silno založený na ruskej rope. 

Družba však zásobuje aj Českú republiku a rovnako aj Slovensko. Americkí spravodajci hovoria o tom, že Zelenskyj tieto vyhrážky povedal v afekte a podľa nich tak išlo o "bezvýznamné hrozby". Z uniknutých odposluchov tiež podľa The Washington Post vyplynulo, že Zelenskyj mal v úmysle obsadiť priľahlé hraničné ruské dediny. Jeho cieľom malo byť vymeniť ich za okupované ukrajinské územie a vylepšiť tak svoju pozíciu pri vyjednávaní s Ruskom. 

Ropovod Družba v ohrození?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zelenskyj hovorí o "fantázii"

Samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre The Washington Post povedal, že tieto informácie sú "fantázia". Prehlásil ale, že jeho krajina môže pristúpiť aj k nekonvenčným taktikám. Americký denník ale tvrdí, že ako problematické sa môže zdať použitie rakiet dlhého doletu, o ktoré by vraj Zelenskyj veľmi stál. 

archívne video

Zelenskyj hovorí o spolupráci s európskymi inštitúciami a ďakuje za pomoc (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Pre Biely dom je takýto útok v Rusku citlivou témou, pretože vtedy by sa ukrajinský konflikt mohol vymknúť kontrole a nastala by katastrofálna situácia medzi USA a Ruskom, čo sú dve najväčšie jadrové veľmoci na svte. 

 

Viac o téme: RopovodDružbaVolodymir Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu