Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty tretí (10. mája 2023)

Jevgenij Prigožin Zobraziť galériu (3)
Jevgenij Prigožin (Zdroj: Facebook(General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

LONDÝN - Británia sa chystá zaradiť ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu do zoznamu teroristických organizácií. Napísal o tom dnes denník The Times, podľa ktorého by Londýn mohol k tomuto kroku siahnuť v poriadku týždňov. Ak by wagnerovci mali v Británii štatút teroristickej organizácie, bolo by trestné členstvo v tejto skupine, stimuly na jej podporu alebo nosenie jej znakov na verejnosti.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 440

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 440 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

22:08 Ruský diktátor Vladimir Putin podpísal dekrét povolávajúci vojenských záložníkov na výcvik v roku 2023, informovala 10. mája agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument zverejnený na webovej stránke ruskej vlády.

20:55 Rusko v stredu oznámilo, že plán na normalizáciu vzťahov medzi Sýriou a Tureckom bude navrhnutý po stredajšom stretnutí ministrov zahraničných vecí oboch krajín v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:48 Ruské sily sa po protiútokoch ukrajinskej armády stiahli z niektorých oblastí neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. V stredu to uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

20:06 Kanada a Lotyšsko spoločne poskytnú od budúceho týždňa výcvik ukrajinským vojakom, oznámila v stredu kanadská ministerka obrany Anita Anandová. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Dnes môžem oznámiť, že Kanada a Lotyšsko budú spoločne cvičiť ukrajinských vojakov na lotyšskej pôde, a to už od 15. mája," povedala Anandová v Ottawe po rozhovoroch so svojou lotyšskou kolegyňou Inarou Murnieceovovou.

19:32 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder čelí novej vlne kritiky za účasť na recepcii ruského veľvyslanectva v Berlíne pri príležitosti konca druhej svetovej vojny. Schröderovi pritom už dlhšie vyčítajú blízke vzťahy s Kremľom, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry AFP.

18:44 Česká republika dodáva Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Kub a k nim príslušné rakety. V stredu to uviedol český prezident Petr Pavel v rozhovore pre Český rozhlas Radiožurnál, informuje TASR. Systémy Kub sú podľa Pavla v štádiu dodania. Prezident tiež povedal, že je na mieste zamyslieť sa aj nad tým, či by ČR nemohla Ukrajine poskytnúť svoje ľahké bojové lietadlá L-159, ktoré by ukrajinskej armáde významne pomohli pri protiofenzíve. Podľa jeho slov totiž Kyjev potrebuje letectvo pri príprave na rozhodujúcu fázu vojny.

18:08 SBU obviňuje 3 ruských splnomocnencov z mučenia počas okupácie Mykolajiva. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) 10. mája informovala, že identifikovala troch jednotlivcov z Ruskom okupovanej Doneckej oblasti, ktorí si počas okupácie Mykolajivskej oblasti zriadili mučiareň.

17:07 Rodina Rusa Borisa Obnosova, šéfa ruského zbrojárskeho holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije, ktorý figuruje na zozname únijných sankcií, vlastní v Českej republike nehnuteľnosti s hodnotou zhruba osem miliónov eur (asi 188 miliónov Kč). Podľa portálu Meduza na to upozornila reportáž spolupracovníkov ruského opozičného predáka Alexeja Navalného. Holding, na čele ktorého Obnosov stojí, pritom vyrába rakety, ktorými ruské sily opakovane útočia na Ukrajinu, podotkla Meduza s odvolaním sa na zistenie Navalného spolupracovníkov.

16:06 Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s ohrozením poľského lietadla ruskou stíhačkou nad Čiernym morom. Oznámil to v stredu hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. "Dôrazne odsudzujeme toto provokatívne a agresívne správanie ruskej strany, ktoré predstavuje vážny medzinárodný incident," uviedol Jasina.

15:29  Ruská strela Kh-55 pravdepodobne spadla v poľskom Bydgoszczi. Vojenský objekt nájdený v apríli pri poľskom meste Bydgoszcz by mohla byť ruská riadená strela Kh-55 odpálená z Bieloruska počas masového útoku proti Ukrajine, napísala 10. mája rozhlasová stanica RMF FM.

Trosky leteckej strely nájdenej v apríli v lese pri meste Bydgoszcz (Bydgoszcz) na severozápade Poľska sú pozostatkom ruskej riadenej strely Ch-55, ktorá nie je v poľskej výzbroji, uviedla na svojom webe poľská rozhlasová stanica RMF FM. Strely Ch-55, vypúšťané z bombardérov, používa Rusko na útoky na ukrajinské mestá a ďalšie ciele.

"Strela, ktorá dopadla pri Bydgoszte, nebola vyzbrojená (bojovou hlavicou)," uviedla stanica s odvolaním sa na neoficiálne informácie z technického ústavu letectva, ktorý skúmal trosky niekoľkometrového objektu náhodne nájdeného v lese na konci apríla. Zo skúmania vyplýva, že strela najskôr priletela z východu, pretože poľské vojsko takú zbraň nemá vo výzbroji ani v skladoch.

14:33 Kremeľ v stredu označil rozhodnutie Poľska oficiálne označovať ruskú exklávu Kaliningrad ako Królewiec za "nepriateľský čin" a "bláznovstvo". Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14:00 Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v stredu informoval, že práce na mierovej misii Svätej stolice pre Ukrajinu pokračujú. Spresnil, že došlo k vývoju, pričom však ide o procesy na "dôvernej úrovni," informovala agentúra ANSA. V rámci podujatia na Pápežskej lateránskej univerzite Parolin súčasne vyhlásil: "Naozaj verím, že sa to pohne dopredu".

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineVagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu