Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecká polícia zasahuje proti talianskej mafii: Záťah sa uskutočňuje vo viacerých štátoch

Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii Zobraziť galériu (3)
Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii (Zdroj: TASR/Alex Talash/dpa)

BERLÍN - Nemecká polícia vo viacerých spolkových krajinách vykonáva rozsiahly zásah proti talianskej mafii 'Ndranghete. Vo vyhlásení nemecká polícia uviedla, že razie sa dnes konajú aj v ďalších európskych krajinách a že akciu koordinujú európska policajná služba Europol a únijná agentúra pre justičnú spoluprácu Eurojust.

Záťah je podľa nemeckej polície zameraný proti talianskemu organizovanému zločinu, konkrétne proti lídrom a členom 'Ndranghety. "Obvineným je okrem iného pripisované pranie špinavých peňazí, daňové úniky, podvody a tiež pašovanie drog," uviedla nemecká polícia.

Archívne video: OĽANO na adresu Demokratov: Pravý demokrat ľudí s mafiou nezradí. Nalejme si čistého vína

OĽANO na adresu Demokratov: Pravý demokrat ľudí s mafiou nezradí. Nalejme si čistého vína (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Len v Nemecku sa do rozsiahlej operácie zapojili stovky policajtov, ktorí prehľadávajú desiatky objektov. V Nemecku sa zásah sústredil na spolkové krajiny Bavorsko, Severné Porýnie-Vestfálsko, Porýnie-Falcko a Sársko. Podobné kroky podnikli aj policajti v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku.

Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii
Zobraziť galériu (3)
Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii  (Zdroj: TASR/Alex Talash/dpa)

'Ndrangheta je považovaná za jednu z najväčších, najmocnejších a najrozšírenejších zločineckých organizácií na svete. Jej príjmy plynú najmä z obchodu s drogami, popri tom ale obchoduje tiež so zbraňami a zarába aj prostredníctvom korupcie a prania špinavých peňazí. Jej ročný obrat sa odhaduje na 50 až 100 miliárd eur.

Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii
Zobraziť galériu (3)
Vo viacerých krajinách zasahuje nemecká polícia proti talianskej mafii  (Zdroj: TASR/Alex Talash/dpa)

Vyšetrovanie viedlo k zatknutiu 132 členov mafie

Policajný úrad EÚ (Europol) v stredu uviedol, že v súčinnosti s ôsmimi európskymi krajinami, Brazíliou a Panamou, sa podarilo uskutočniť najväčší koordinovaný zásah proti talianskemu organizovanému zločinu. Polícia pri ňom zatkla 132 členov mafie ‘Ndrangheta. Informuje o tom spravodajca TASR.

V skorých ranných hodinách 3. mája orgány činné v trestnom konaní v Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, Španielsku, Taliansku a tiež v Brazílii a Paname urobili razie na viacerých miestach a vo viacerých spoločnostiach. Do akcie bolo zapojených vyše 2770 policajtov, Europol nasadil špecialistov s mobilnými kanceláriami v Taliansku, Nemecku a Belgicku.

Viac o téme: DrogyMafiaPolícia NemeckoTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu