Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V Grécku demonštrovali desaťtisíce ľudí: Štrajky niekde obmedzili dopravu

(Zdroj: Twitter/savvaskarma)

ATÉNY - Desaťtisíce ľudí v mnohých gréckych mestách dnes demonštrovali pri príležitosti Sviatku práce za lepšie pracovné podmienky. Len v Aténach dorazilo podľa polície asi 10.000 ľudí, ďalšie demonštrácie sa konali napríklad v Solúne či na Kréte.

Niekde sa na demonštráciách zúčastnili aj politici menších opozičných strán, v Grécku sa totiž o tri týždne konajú parlamentné voľby, v ktorých má zatiaľ podľa prieskumov väčšiu šancu vyhrať vládna konzervatívna strana.

Demonštrácie v Aténach sa zúčastnili aj viacerí členovia francúzskych odborov, ktorí priniesli dvojjazyčné transparenty v gréčtine a francúzštine s nápisom Ľud vyhrá. Na demonštráciách v gréckych mestách boli vidieť aj transparenty pripomínajúce zrážku vlakov z 28. februára, pri ktorej zomrelo 57 ľudí a za ktorú nesie podľa odborárov diel zodpovednosti aj vláda. Tú mnohí vinia z toho, že doteraz nezabezpečila bezpečnosť železničnej infraštruktúry.

V krajine stále nefunguje správne automatický varovný systém, ktorý by mohol podľa odborárov zrážke vlakov zabrániť. V Aténach i inde v krajine bola dnes tiež obmedzená verejná doprava kvôli štrajkom, ktoré odborári vyhlásili pri príležitosti dnešného Sviatku práce.

Viac o téme: DopravaŠtrajkyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu