Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Facebook odškodňuje svojich používateľov: Urovnali dlhý spor s uniknutými osobnými údajmi za 15 rokov

Spoločnosť META zavádza nové poplatky
Spoločnosť META zavádza nové poplatky (Zdroj: Meta- Facebook)

NEW YORK - Spoločnosť Meta urovnala súdny spor a uzavrela tak problém s uniknutými osobnými údajmi. Od mája roku 2007 až do decembra 2022 unikli používateľské údaje, ktoré Meta ponúkla tretím stranám, najmä pre účely cielenej reklamy. Súdny spor prehrala a súhlasila s odškodnením vo výške 725 miliónov dolárov oprávneným používateľom.

Odškodnenie má však jeden háčik, používatelia musia podať žiadosť do 25. augusta 2023. Na škándal upozornila Cambridge Analytika, britská konzultačná firma, v roku 2018, ktorá tvrdila, že spoločnosť zneužila údaje z desiatok miliónov účtov na Facebooku tým, že umožnila prístup tretej strany k týmto citlivým údajom. Podľa právnej kancelárie Keller Rohrback sa však zistilo, že z pôvodných 30 miliónov profilov bolo zrejme zneužitých až 87 miliónov používateľov Facebooku, informuje britský DailyMail.

Monika Kováčová: Spoluprácu sme plánovali už dlhodobejšie, ale rôzne okolnosti nám vstúpili do cesty (Zdroj: TASR/ Daniel Stehlík)

Podľa dostupných informácii Facebook o uniknutých dátach vedel už v roku 2015, no v tejto súvislosti nepodnikol žiadne kroky, uviedla právna kancelária na svojej webovej stránke. Tretie strany mohli vďaka uniknutým údajom “disponovať so súkromnými informáciami používateľov Facebooku, bez súhlasu používateľov”. Žaloba tak napadla nielen uniknuté základné údaje, ako je pohlavie a vek užívateľa, ale aj fotografie, videá, a slová z osobných správ. Používatelia, ktorí si myslia, že majú nárok na časť vysporiadania tak môžu vyplniť formulár s menom, adresou, telefónnym čislom a e-mailom.

Spoločnosť Meta zároveň uviedla, že "prístup k súkromiu odvtedy prepracovala a zaviedla komplexný program na ochranu osobných údajov".

Viac o téme: Facebook Súdny sporMetaUniknuté osobné údaje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu