Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Severná Kórea tvrdí, že otestovala balistickú raketu na pevné palivo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHONGJANG - Severná Kórea v piatok uviedla, že pri poslednej zbraňovej skúške otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na pevné palivo. Severokórejský vodca Kim Čong-un pritom uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok. Informuje o tom správa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

Nová ICBM raketa Hwasong-18 bola skúšobne odpálená vo štvrtok ako dôležitý prostriedok strategickej vojenskej sily, uviedla severokórejská agentúra KCNA. Podľa Kima pritom vývoj tejto rakety do značnej miery zreorganizuje strategické odstrašovanie Severnej Kórey a posilní účinnosť jej jadrového protiútoku, cituje severokórejského vodcu KCNA.

Severná Kórea tvrdí, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že zaznamenala, že z okolia Pchjongjangu bola odpálená balistická raketa so stredným alebo dlhým dosahom, ktorá preletela 1000 kilometrov. Všetky známe severokórejské ICBM sú poháňané tekutým palivom. Výroba takýchto rakiet na pevné palivo však bola jedným s cieľom severokórejského lídra. Takúto raketu pritom severokórejská armáda podľa analytikov mohla ukázať už na februárovej vojenskej prehliadke v Pchjongjangu.

Odpaľovanie balistických rakiet

Medzikontinentálne balistické rakety na pevné palivo možno odpaľovať zo zeme alebo z ponoriek, jednoduchšie sa skladujú a prevážajú. Sú stabilnejšie a rýchlejšie sa dajú pripraviť na odpálenie, preto je zložitejšie ich zaznamenať a preventívne zničiť.

Pchjongjang úspešný test tejto rakety oznámil krátko pred tým, ako si Severná Kórea 15. apríla pripomenie jedno z najdôležitejších politických výročí - Deň slnka, teda narodeniny zakladateľa štátu Kim Ir Sena. V tento deň sa v Severnej Kórei tradične konajú skúšky zbraní a vojenské prehliadky.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaBalistická strelaZbraňová skúška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu