Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počas výstupu na Mount Everest sa stratili traja šerpovia: Spadli do skalnej trhliny

(Zdroj: Getty Images)

KÁTHMANDÚ - Nepálski záchranári pátrajú po troch šerpoch, ktorí v stredu počas výstupu na najvyššiu horu sveta Mount Everest spadli do skalnej trhliny. Ide o prvý takýto incident v rámci aktuálnej horolezeckej sezóny v Nepále. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Trojica horolezcov nepálskeho pôvodu niesla zásoby do Tábora 1, pričom na ceste museli prekonať nebezpečný ľadovec Khumbu. Na tomto úseku výstupu na Mount Everest musia lezci používať rebríky, ktoré sa klenú nad priepasťami v ľadovcovej stene. "Stále sa snažíme zistiť podrobnosti, vieme však, že (horolezcov) zasiahla masa snehu a stratili sa v ľadovcovej trhline," uviedlo nepálske ministerstvo turizmu. Dodalo, že skupiny v základnom tábore spolupracujú pri pátracích a záchranárskych prácach. Do oblasti bola vyslaná i helikoptéra, no stratených šerpov sa jej nepodarilo lokalizovať.

archívne video 

Tesne pod strechou sveta: Základný tábor pod Everestom (Zdroj: Profimedia)

Šerpovia sú nepálski horskí vodcovia

Nepálski horskí vodcovia, nazývaní i šerpovia, sú neoddeliteľnou súčasťou turizmu a horolezectva v Himalájach. Úmrtia šerpov tvoria približne tretinu všetkých úmrtí na Mount Evereste. Šerpovia musia totiž pre každú expedíciu v táboroch zabezpečiť stany, potraviny a kyslíkové fľaše. V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších hôr sveta. Táto ázijská krajina preto každoročne počas jarnej sezóny privíta stovky horolezcov. Nepálska vláda tento rok vydala 500 horolezeckých oprávnení na výstup na rozličné himalájske vrcholy, z toho 243 povolení na samotný Mount Everest.

Viac o téme: PádMount EverestŠerpovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu