Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Morawiecki pricestoval do USA: Chce posilniť obrannú a ekonomickú spoluprácu

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki pricestuje v utorok na návštevu USA, aby s tamojšími predstaviteľmi diskutoval o posilnení ekonomickej a obrannej spolupráce medzi Varšavou a Washingtonom. Informuje agentúra AP.

Morawieckeho v utorok v Bielom dome prijme americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Počas trojdňovej návštevy sa má predseda poľskej vlády stretnúť aj s predstaviteľmi amerického zbrojárskeho priemyslu.   

Momentálne majú najsilnejšie vzťahy

"Letím do Spojených štátov, aby som upevnil alianciu s naším najsilnejším spojencom, s krajinou, ktorá zaručuje bezpečnosť v Európe, predovšetkým v našej časti Európy," uviedol poľský premiér.

Pred odletom z Varšavy novinárom povedal, že poľsko-americké vzťahy "už dlho neboli také dobré a možno nikdy neboli také silné" ako v súčasnosti. Dodal, že poľské spojenectvo s USA je "absolútnym základom našej (poľskej) bezpečnosti". "Je založené na dvoch pilieroch: ekonomickej a obrannej spolupráci. Idem do Spojených štátov posilniť oba tieto piliere". uviedol.                

Americký prezident Joe Biden navštívil Poľsko od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dvakrát – naposledy vo februári tohto roku.

 

Viac o téme: USAPoľskoMateusz MorawieckiObranná spolupráca s USAEkonomická spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu