Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spoluzakladateľ Microsoftu sa obracia v hrobe: Čo sa to, dopekla, stalo s jeho loďou?

Loď RV Petrel sa v škótskom prístave Leight vychýlila o niekoľko stupňov.
Loď RV Petrel sa v škótskom prístave Leight vychýlila o niekoľko stupňov. (Zdroj: YouTube/The Scottish Sun, Twitter/Cllr Adam McVey)

EDINBURGH – Škótska lodenica sa dostala uprostred minulého týždňa na stránky najčítanejších portálov. Odohrala sa tam bizarná situácia, ktorá mnohým ľuďom pripomenula uviaznutie trajektu v Suezskom kanáli. Lodná doprava sa síce teraz nezastavila, ale hlásených bolo desiatky zranených.

archívne video

Microsoft Flight Simulator - Prelet nad Tatrami

Názov americkej spoločnosti Microsoft sa začal skloňovať v stredu 22. marca. Rodina jej spoluzakladateľa, zosnulého Paula Allena, vlastní výskumnú loď RV Petrel. Tá mala kotviť v škótskom prístave neďaleko Edinburghu. Nepriaznivé počasie spôsobené silným nárazovým vetrom  však malo nakloniť túto 76-metrovú loď o desivých 45 stupňov. Informuje o tom Fox Business. Výsledkom bolo 25 zranených osôb. 

Škótsky politik Adam McVey sa vyjadril, že nosné laná, ktoré držali RV Petrel v prístave pri Edinburghu neuniesli silu vetra a povolili. "Hrôzostrašný okamih v doku Leigh. Uchopenie lode povolilo. Desivé okamihy pre tých, ktorí boli na palube. Dúfam, že všetci sú v poriadku," uviedol.

"Myslíme a modlíme sa za všetkých, ktorých postihla dnešná nehoda v Leith. Je smutné, že mnoho ľudí utrpelo vážne zranenia. Pomôžeme ako len budeme môcť," napísala na Facebooku kresťanská charitatívna organizácia Sailors' Society. Na záberoch je jasne vidieť, ako je loď nepriridzene naklonená na stranu.

 

Our thoughts and prayers are with everyone affected by this morning's accident in Leith. Sadly many are seriously...

Posted by Sailors' Society on Wednesday, March 22, 2023

Škótski záchranári v stredu informovali, že po nakolnení lode bolo hospitalizovaných 15 ľudí a ďalších 10 prepustených po ošetrení priamo v doku, ktorý patrí spoločnosti Dales Marine Services. 

Veľké nálezy 

Loď RV Petrel sa v roku 2017 postarala o veľký nález, keď sa jej vo Filipínskom mori podarilo lokalizovať vrak bojovej lode USS Indianapolis. Potopili ju Japonci počas druhej svetovej vojny. V čase nešťastia bolo na palube 850 osôb. Bolo to najväčšie nečťastie amerického námorníctva na otvorenom mori. 

Petrel tiež našiel trosky japonskej lietadlovej lode Kaga, ktorá skončila na morskom dnes po bitke o Midway. Od roku 2020, po nástupe pandémie spôsobenej koronavírusom, bola loď aj s posádkou mimo služby. RV Petrel sa od tej doby nachádza v doku spoločnosti Dales Marine Services.

Viac o téme: LoďNešťastieZraneníMicrosoftŠkótskoNaklonenieRV Petrel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu