Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dôkaz o ruskom útoku: Pentagón zverejnil záber stíhačky, ktorá zničila americký dron nad Čiernym morom

Ruská stíhačka vypustila palivo na americký dron. Zobraziť galériu (2)
Ruská stíhačka vypustila palivo na americký dron. (Zdroj: Facebook/CNBC-TV18 )

WASHINGTON - Počas tohto týždňa operoval nad Čiernym morom americký dron. Mal vykonávať rutinné operácie, keď náhle začal strácať výšku a zrútil sa do vody. Bolo to nečakané a nikto tomu nerozumel. Pentagónu sa však podarilo zachovať video, ktoré útok pripisuje ruskej strane.

archívne video

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom (Zdroj: Telegram)

O incidente, pri ktorom prišli USA o bezpilotné lietadlo nad Čiernym morom, sa bude ešte dlho hovoriť. Dron vykonával podľa Bieleho domu len rutinné operácie v oblasti. Neútočil, ani nikoho neohrozoval, informuje Fox News. Napriek tomu skončilo bezpilotné lietadlo v Čiernom mori. 

Vypustenie paliva

Pentagonu sa podarilo zachovať zábery z dronu tesne pred vypnutím kamery. Z diaľky sa k nemu približovala ruská stíhačka. tesne nad ním preletela a vypustila nad ním palivo. To isté chcelo vykonať aj druhé ruské bojové lietadlo, no dostalo sa do kontaktu s dronom. Americké zariadenie sa následne zrútilo do mora. Vypúšťanie paliva zvyčajne používajú lietadlá v núdzových situáciách na zníženie hmotnosti."Dve ruské lietadlá vypustili palivo na bezpilotné americké lietadlo MQ-9, ktoré vykonávalo rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore. Jedno z nich zasiahlo náš dron a poškodilo mu vrtuľu, čo viedlo k havárii," opísal incident minister obrany USA Lloyd Austin.

Nezrušia lety 

Austin ostro kritizoval ruskú armádu za jej činy a uviedol, že čiernomorský incident bol súčasťou agresívnych, riskantných a nebezpečných akcií ruských pilotov v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. "Spojené štáty budú pokračovať vo vzdušných operáciách tam, kde im to dovoľuje medzinárodné právo. Rusko je povinné prevádzkovať svoje vojenské lietadlá bezpečným a profesionálnym spôsobom," povedal Austin.

Americký minister obrany Lloyd Austin v Tallinne
Zobraziť galériu (2)
Americký minister obrany Lloyd Austin v Tallinne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Rusko popiera, že by sa lietadlá navzájom dotkli a obviňuje USA zo zbytočnej eskalácie. "Predpokladáme, že Spojené štáty sa zdržia ďalších špekulácií v médiách a zastavia lety v blízkosti ruských hraníc," povedal ruský veľvyslanec Anatolij Antonov. Tvrdil, že dron havaroval po samovoľných ostrých manévroch. Ide o prvú priamu konfrontáciu medzi Ruskom a USA od začiatku vojny na Ukrajine, ku ktorej došlo v blízkosti Krymu.

Viac o téme: útok RuskoDronČierne moreVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu