Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko rieši problém: Po odchode prezidenta Zemana na zámku Lány ostal sklad alkoholu takmer prázdny

(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Prezidentská kancelária v utorok podala trestné oznámenie pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti v Správe Pražského hradu, oznámil hradný advokát Marek Nespala.

Hrad ešte v pondelok uviedol, že na základe externého auditu v Správe Pražského hradu podá trestné oznámenie pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Kancelária spomenula niektoré pochybenia, za ktoré podľa nej zodpovedajú bývalý riaditeľ Správy Pražského hradu Ivo Velíšek a bývalá riaditeľka Odboru zámku Lány Michaela Javůrková. Podľa kancelára Vratislava Mynáře môže byť počet zodpovedných osôb vyšší.

Eduard Heger pred rokovaním vlády rozdával kvety (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pochybenia sa týkajú opravy a stavebných úprav nehnuteľnosti Vikárka, výberu a zvozu peňazí v hotovosti v areáli Pražského hradu, hospodárenia s drevom v areáloch Pražského hradu a zámku Lány a nejasností okolo skladu alkoholu na zámku Lány. Ten bol, ako sa uvádza v hradnej tlačovej správe, nájdený takmer prázdny a bolo tu konštatované vysoké manko, píše Seznamzprávy.

„Následne, po začiatku vyšetrovania, sa s časťou chýbajúceho alkoholu prihlásil jeden zo zamestnancov Správy Pražského hradu s tým, že na základe pokynu Ing. Javůrkovej obhospodaroval neoficiálny sklad alkoholu, bez akejkoľvek hmotnej zodpovednosti. Zároveň iné zamestnankyne odpisovali na príkaz Ing. Javůrkovej z oficiálneho skladu mesačne 20 fliaš alkoholu údajne na protokolárne účely. Bez toho, aby tieto fľaše s alkoholom niekedy videli a bez toho, aby bol odpisovaný alkohol oficiálne využitý,“ píše sa vo vyjadrení prezidentskej kancelárie. Prezidentská kancelária tiež preverovala informácie o nesprávnom nakladaní so stáčaným alkoholom z ovocia z vlastnej produkcie. 

Správa prešla komplexným auditom

Velíšek a Javůrková nechceli záležitosť komentovať, čakajú na postup orgánov činných v trestnom konaní. Na hrade vlani od marca do septembra vykonával komplexnú kontrolu NKÚ, ktorého záverečnú správu doteraz nemá prezidentská kancelária k dispozícii. Čiastkové výsledky kontroly prinútili Mynářa k októbrovému odvolaniu Velíška a zadaniu doplňujúceho externého auditu. Odhalil 15 pochybení, z ktorých sú tri zistenia s vysokou závažnosťou a sedem stredne závažných zistení, uviedla Kancelária prezidenta.

 

Viac o téme: AlkoholPrezidentZemanLány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu