Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi hlásia, že pri Bachmute už zbadali prvé tanky Leopard: Zrejme ide o blud

Prvú dodávku tankov Leopard 2 odovzdali Ukrajine Poliaci.
Prvú dodávku tankov Leopard 2 odovzdali Ukrajine Poliaci. (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Poradca hlavy samozvanej Doneckej republiky Jan Gagin tvrdí, že pri Bachmute sa už objavili obávané nemecké tanky Leopard 2. Jeho slová potvrdila agentúra Ria Novosti aj server Life.ru bez uvedenia zdroja.

"Objavili sa správy, že v katastri Artemovsku sa objavili leopardy," uviedol Gagin. Ten je poradcom Ruskom dosadeného gubernátora Doneckej oblasti Denisa Pušilina. Artemovsk je sovietsky názov pre Bachmut.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 370 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

„Je to rovnaký obrnený cieľ ako všetky ostatné. Nestojí za to robiť senzáciu. Rasputica (obdobie riedkeho blata po jesenných dažďoch a jarnom topení), ktorá teraz nastala, skomplikuje pohyb tak ťažkých strojov, ako je leopard,“ povedal Gagin pre televíznu stanicu Rossija. V Bachmute je teplota nad 10 stupňov, čo viedlo k rýchlemu topeniu.

Už 24. februára oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, že prvé tanky Leopard 2A4 boli odovzdané Ukrajine. Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin tvrdí, že s leopardami jeho bojovníci ešte neprišli do styku.

Najprv sa hovorilo, že leopardy budú operovať v Záporoží, kde sa z nich utvorí tanková skupina, ktorá bude použitá pri jarnom útoku. Keďže majú Ukrajinci už nedostatok ruských tankov T-64BV a T72B, dodávka leopardov na front sa podľa life.ru urýchlila.

Nemecké tanky majú pomôcť pri bojoch o Bachmut, ktorý je čoraz viac obkľúčení a Ukrajinci ho bez ťažkej techniky len ťažko bránia pred Rusmi. Tí získali dediny Berchivka Jahidne na sever od Bachmutu. Ukrajinci v snahe zastaviť ruský postup odpálili hrádzu na nádrži Severnyj stavok. To sa však obrátilo proti nim, lebo si tak odrezali ústupovú cestu, uviedol Denis Pušilin.

Life.ru tiež tvrdí, že ukrajinské tankové brigády, konkrétne štvrtá a sedemnásta, prišli v bojoch o viac ako tretinu vojakov a polovicu tankov. Problémy sú zrejme aj s vycvičením posádok. Ukrajinci totiž povolávajú staršie ročníky. Tie ale nemajú skúsenosti s digitálnou technikou moderných tankov. Povolali preto špecialistov z Nórska a kanady, aby ukrajinských tankistov vycvičili, povedal Blaszczak. Lenže len ten základný výcvik trvá päť týždňov a ten úplný až niekoľko mesiacov.

I keď zatiaľ neexistujú žiadne relevantné zábery leopardov na Ukrajine, Rusi sa už stihlli na sociálnych sieťach pochváliť zničeným tankom Leopard. Až na to, že fotografie zničeného obrnenca pochádzajú z Turecka z roku 2018.

Na Ukrajinu by malo byť dodaných 100 tankov Leopard z Poľska, Nemecka, Fínska, Kanady, Španielska alebo Portugalska.

Viac o téme: TankRuskoPoľskoUkrajinaLeopard 2A4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu