Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúca predpoveď, ktorá mohla zabrániť katastrofe! Vedec varoval pred ničivým zemetrasením v Turecku

Jošinori Moriwaki varoval pred zemetrasením v Turecku. Zobraziť galériu (2)
Jošinori Moriwaki varoval pred zemetrasením v Turecku. (Zdroj: hurriyetdailynews.com)

ANKARA - Turecko a Sýria zápasia s katastrofálnymi následkami ničivého zemetrasenia. Počet obetí ide do tisícok a neustále rastie. Zaujímavé je, že japonský expert varoval pred silným zemetrasením už pred vyše mesiacom. Dokonca trafil aj oblasť.

Japonský expert na zemetrasenia Jošinori Moriwaki už 30. decembra minulého roku vystúpil na seminári o živote s rizikom zemetrasenia, ktorý sa konal stredoanatolskej provincii Afyonkarahisar. Vo svojom príspevku uviedol, že Turecko je podobne ako Japonsko krajinou zemetrasenia.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Poukazujúc na to, že je potrebné byť pripravený prežiť zemetrasenie s čo najmenšími škodami, expert uviedol, že hoci 20 percent zemetrasení na svete sa vyskytuje v Japonsku, vďaka príprave minimalizovali škody, ktoré zemetrasenie spôsobuje.

„Japonsko zažilo dosť vážne zemetrasenia. V Japonsku sú ľudia plne pripravení. 60 percent budov v Türecku sú však nelicencované stavby. Turecké úrady by mali tento problém vyriešiť, aby minimalizovali možné škody spôsobené zemetrasením,“ vysvetlil vtedy Moriwaki.

Pri informovaní o možnom zemetrasení v Istanbule Moriwaki varoval, že je možné, že v regióne Marmara dôjde k veľkému zemetraseniu. „V Turecku sa očakáva veľké zemetrasenie, najmä v regióne Marmara. Východné anatolské a egejské zlomy sa tiež začali lámať,“ povedal podľa hurriyetdailynews.com Moriwaki.

Zdôraznil, že vzdelanie o zemetrasení by sa malo poskytovať Istanbulčanom a obyvateľom iných regiónov krajiny s vysokým rizikom zemetrasenia. Okrem osvety o zemetrasení podčiarkol aj to, že by sa mal riešiť problém nelegálnych stavieb, ktorý je v krajine pomerne bežný.

Turecko napokon zasiahlo v noci na pondelok približne mesiac od Moriwakiho predpovede masívne zemetrasenie. Otrasy sa odohrali v Juhovýchodnej Anatolii a taktiež v spomínanej susednej Východnej Anatolii.

Presne ako japonský seizmológ Jošinori Moriwaki predpokladal, z dôvodu zlej konštrukcie budov bude počet obetí zemetrasenia veľmi vysoký. Je známe, že na existujúce budovy stavitelia nadstavovali nelegálne poschodia, čo viedlo k väčšej zraniteľnosti stavieb.

Viac o téme: VedecPredpoveďZemetrasenie TureckoSýriaJošinori Moriwaki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu