Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taiwan uviedol námorníctvo a rakety do pohotovostného režimu: Spustili to čínske manévre

Cvičenie taiwanskej armády
Cvičenie taiwanskej armády (Zdroj: Youtube/Sky News)

TCHAJ-PEJ - Pre desiatky čínskych lietadiel a niekoľkým vojnovým lodiam, ktoré sa zhromažďujú pri ostrove v Ázii, Tchaj-pej uviedol svoje ozbrojené sily do zvýšenej pohotovosti.

V reakcii na čínsku vojenskú operáciu Taiwan uviedol do pohotovosti bojové lietadlá a svoje námorníctvo. Okrem toho boli aktivované raketové systémy po tom, čo Čína v blízkosti nasadila 34 vojenských lietadiel a deväť vojnových lodí. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že čínske lietadlá preleteli v utorok nad neoficiálnym nárazníkovým pásmom medzi oboma krajinami.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 343 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Taiwanské ozbrojené sily teraz monitorujú situáciu, aby reagovali na tieto aktivity. Krátko predtým generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy Japonska varoval, že rastúca asertívnosť Číny a jej spolupráca s Ruskom predstavujú hrozbu nielen pre Áziu, ale aj pre Európu. Čína považuje demokraticky spravovaný Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane hrozí, že ostrovnú republiku dobyje násilím.

Čína takmer denne posiela do blízkosti Taiwanu vojnové lode a bojové lietadlá, zrejme s cieľom rozdrobiť obmedzené obranné zdroje ostrova a podkopať podporu prezidentke Cchaj Jing-wen, ktorá bojuje za nezávislosť krajiny.

USA chcú posilniť vojenskú prítomnosť na Filipínach

Americký minister obrany Lloyd Austin je na dvojdňovej návšteve Filipín, počas ktorej bude podľa očakávania rokovať s filipínskymi predstaviteľmi o prístupe americkej armády na väčší počet vojenských základní v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Spojené štáty chcú posilniť svoju vojenskú prítomnosť na Filipínach v rámci krokov, ktoré majú odradiť Čínu od akýchkoľvek akcií voči Taiwanu. Peking považuje Taiwan za svoju provinciu a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

Manila zase dúfa, že výraznejšia americká vojenská prítomnosť podporí jej obranu územných nárokov v spornej oblasti Juhočínskeho mora, píše agentúra Reuters. Juhočínske more si takmer celé nárokuje Čína, proti čomu sa búria Filipíny, Vietnam, Brunej, Malajzia a Taiwan.

Filipíny patria k dlhodobým americkým spojencom v Ázii. Vzájomná obranná dohoda umožňuje americkým vojakom na Filipínach prechodne pôsobiť a zasahovať tam napríklad v prípade humanitárnej krízy. Jednotky oboch krajín sa tiež každoročne zúčastňujú na spoločných cvičeniach.

V súčasnej dobe má americká armáda prístup na päť filipínskych základní. Podľa vysokého filipínskeho predstaviteľa majú USA záujem o využívanie ďalších piatich lokalít. Štyri z nich sa nachádzajú na hlavnom filipínskom ostrove Luzon, ktorý je najbližšie k Taiwanu, a ďalšie na ostrove Palawan v blízkosti Spratlyho ostrovov v Juhočínskom mori.

Gregory Poling, expert na juhovýchodnej Ázii z amerického Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS), uviedol, že prístup Spojených štátov k zariadeniam na severe ostrova Luzon by pomohol snahám USA odradiť Čínu od prípadných akcií proti Taiwanu. Vody južne od Taiwanu by tak totiž boli v dosahu amerických rakiet krátkeho doletu.

Viac o téme: ManévreUSAČínaFilipínyTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu