Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Pri Kyjeve sa zrútil vrtuľník: Mrazivé VIDEO tesne pred tragédiou, zahynul aj minister vnútra

Neďaleko Kyjeva sa zrútil vrtuľník. Na jeho palube bol aj ukrajinský minister vnútra. Zobraziť galériu (4)
Neďaleko Kyjeva sa zrútil vrtuľník. Na jeho palube bol aj ukrajinský minister vnútra. (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

KYJEV - Vedenie ukrajinského ministerstva vnútra vrátane ministra Denysa Monastyrského (†42) zahynulo pri dnešnej havárii vrtuľníka pri Kyjeve. Oznámili to ukrajinské úrady, podľa ktorých je mŕtvych najmenej 18 a sú medzi nimi tri deti. Príčina pádu stroja v meste Brovary neďaleko metropoly nie je jasná. Náčelník ukrajinskej polície Ihor Klymenko najskôr informoval o 16 obetiach, následne šéf kyjevskej oblastnej správy Oleksij Kuleba oznámil, že počet mŕtvych vzrástol. Záchranári a prezident Volodymyr Zelenskyj zas hovoria o 15 obetiach. Najmenej deväť z nich boli škôlkari a miestni obyvatelia, ktorí viedli deti do škôlky, uviedol v stredu zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

"Dnes ráno sa v Brovaroch zrútil vrtuľník štátnej záchrannej služby. V dôsledku leteckej katastrofy zahynulo vedenie ministerstva vnútra: minister (Denys Monastyrskyj), prvý námestník ministra (Jevhenij Jenin) a štátny tajomník (Jurij Lubkovyč)," oznámil Klymenko.

Minúty pred haváriou vrtuľníka s ukrajinským ministrom na palube (Zdroj: Twitter/@UkraineEugenia)

"V čase tragédie boli v škôlke deti aj zamestnanci," uviedol neskôr gubernátor Kyjevskej oblasti Kuleba. Počet obetí podľa neho vzrástol na 18, vrátane troch detí, a počet zranených na 29, vrátane 15 detí.

Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazujú horiacu budovu a jej okolie a počuť krik ľudí.

Príčina pádu lietadla v meste Brovary neďaleko ukrajinskej metropoly nie je jasná. Polícia najprv oznámila 16 mŕtvych, šéf kyjevskej oblastnej správy následne informoval, že obetí je 18, zatiaľ čo záchranári hlásia 15 mŕtvych a tento údaj uviedol aj prezident Volodymyr Zelenskyj.

V Brovaroch, ktoré sú prakticky východným predmestím Kyjeva, žije asi 100 000 ľudí. Štátna záchranná služba spadá na Ukrajine pod ministerstvo vnútra.

Nešťastie si vyžiadalo dovedna 18 obetí vrátane troch detí, informoval na platforme Telegram gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Z celkového počtu dosiaľ potvrdených obetí pochádzalo deväť z vrtuľníka. So zraneniami hospitalizovali dovedna 29 osôb vrátane 15 detí Mesto Brovary sa nachádza približne 20 kilometrov severovýchodne od Kyjeva. Ruské a ukrajinské jednotky bojovali o kontrolu nad týmto mestom v počiatočnej fáze ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Ruskí vojaci sa napokon odtiaľ začiatkom apríla minulého roka stiahli.

Vedenie ministerstva letelo na jedno z "horúcich miest, kde sa odohrávajú boje", povedal novinárom v Brovaroch zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Podľa denníka Ukrajinska pravda sľúbil podrobnosti neskôr. Na palube stroja bol Monastyrskyj a päť jeho spolupracovníkov, spolu s nimi zahynuli aj traja členovia posádky, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na záchranárov.

Na archívnej snímke z 18. marca 2022 ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj hovorí počas tlačovej konferencie v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke z 18. marca 2022 ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj hovorí počas tlačovej konferencie v Kyjeve.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

V Brovaroch sa zrútil vrtuľník francúzskej výroby Super Puma, ktorý poskytli francúzski partneri, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverom RBK-Ukrajina.

Prokuratúra zverila vyšetrovanie príčin katastrofy ukrajinskej tajnej službe SBU, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyjadrenie generálneho prokurátora Andrija Kostina. Podľa neho pracujú experti a vyšetrovatelia a preverujú všetky verzie. Polícia vyzvala svedkov, aby sa jej prihlásili. Hovorcovia ukrajinskej polície a ukrajinského letectva podľa médií zhodne uviedli, že je príliš skoro na stanovenie príčin nešťastia, ktoré sa pokúsi určiť vyšetrovacia komisia. Ruské médiá špekulujú, či išlo o sabotáž, technickú závadu, chybu pilota či nešťastný zásah protivzdušnej obrany.

Naďalej je hospitalizovaných 15 ľudí

Po stredajšom páde vrtuľníka pri ukrajinskej metropole Kyjev, pri ktorom prišlo o život 14 ľudí, je naďalej hospitalizovaných 15 osôb. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Viktora Ľaška. Pôvodne bolo po tragédii podľa Ľaška hospitalizovaných 24 ľudí, ale niekoľko z nich už z nemocnice prepustili. Desať osôb vrátane šiestich dospelých a štyroch detí prijali do Kyjevského strediska pre liečbu popálenín, uviedol minister.

Lekári sa snažia zdravotný stav niektorých pacientov s ťažkými popáleninami stabilizovať. Ľaško dodal, že v súčasnosti prebieha spolupráca s rodičmi v snahe pomôcť poslať ich deti do kliník v Európe na ďalšiu liečbu. "Neznamená to, že nie sme schopní poskytnúť potrebnú liečbu, znamená to len, že naše nemocnice musia byť vždy dostupné pre tých, ktorí trpia počas vojny," uzavrel.

Berlín ponúka Kyjevu pomoc pri vyšetrení pádu vrtuľníka

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová ponúkla Kyjevu pomoc pri vyšetrovaní stredajšieho pádu vrtuľníka, pri ktorom prišiel o život aj jej ukrajinský rezortný kolega Denys Monastyrskyj. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Presný počet obetí nehody sa podľa rôznych zdrojov líši - zahynulo však najmenej 16 osôb. Faeserová vo vyhlásení uviedla, že zaslala kondolencie ukrajinskej vláde a "ponúkla podporu Nemecka pri identifikovaní príčin nehody vrtuľníka".

Nemecký kancelár Olaf Scholz na Twitteri napísal, že pád vrtuľníka ukazuje, akú "obrovskú cenu" Ukrajina platí za túto vojnu. Ako dodal, "v tento smutný deň myslíme na milovaných obetí a zranených" a tiež na prezidenta Volodymyra Zelenského, "ktorý dnes stratil svojho ministra vnútra".

Ministerstvo vnútra povedie šéf polície Ihor Klymenko

Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Oznámil to v stredu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, keď doterajší minister Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka. Informuje o tom agentúra Reuters.

Reakcie politikov

Na nešťastie zareagoval aj slovenský minister vnútra Roman Mikulec: „Dozvedel som sa dnes veľmi smutnú správu. Pri páde vrtuľníka zomrel ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Je mi to nesmierne ľúto. S Denysom som sa rozprával minulý rok viackrát osobne popri medzinárodných rokovaniach, diskutovali sme o aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, riešeniach, ako aj o našej pomoci, ktorú ocenil. Táto správa ma osobne zasiahla, vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine, veľvyslanectvu Ukrajiny ako aj celej Ukrajine. Naši susedia už takmer rok zápasia s ruskou agresiou a chránia svoje životy, svoju a zároveň aj našu krajinu vo vojnovom konflikte. Denis bol jeden z nich, ktorý za svojím národom v týchto ťažkých časoch odhodlane stál a chránil ho.“

Na pád vrtuľníka na Ukrajine reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď.

 

Pád vrtuľníka na Ukrajine je obrovskou tragédiou. Na palube bol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj a ďalší...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Wednesday, January 18, 2023

Prezidentka zaslala Zelenskému sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary. Nehoda si vyžiadala viacero obetí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Anatolijovyča Monastyrskyja. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Čaputová v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť v mene občanov Slovenskej republiky rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. "V tejto tragickej chvíli by som vás chcela uistiť, že Slovensko naďalej ostáva priateľom a podporovateľom Ukrajiny v jej spravodlivom boji pri obrane svojej vlasti," uviedla.

Biden haváriu vrtuľníka označil za srdcervúcu tragédiu

Americký prezident Joe Biden označil za "srdcervúcu tragédiu" stredajšiu haváriu vrtuľníka na Ukrajine, pri ktorej prišlo o život 14 osôb vrátane ministra vnútra Denysa Monastyrského. Informuje o tom agentúra AFP. "Smútime so všetkými, ktorý oplakávajú túto srdcervúcu tragédiu," uviedol Biden vo vyhlásení. Monastyrského označil za "reformátora a vlastenca" a Ukrajine opätovne potvrdil "neutíchajúce partnerstvo" Spojených štátov počas ruskej invázie.

Viac o téme: ŠkôlkaVrtuľník KyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu