Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Treskúca zima a Európa v relatívnom teple: Počasie sa úplne zbláznilo, v ruskej kolíske mrazov padol rekord!

Na ruskej Sibíri padol dvadsaťročný záporný teplotný rekord, kým zima v Európe je nezvyčajne teplá.
Na ruskej Sibíri padol dvadsaťročný záporný teplotný rekord, kým zima v Európe je nezvyčajne teplá. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Ventusky)

MOSKVA - Podľa ruských propagandistických stránok a prokremeľských médií to mala byť pre Európu najdrahšia a veľmi intenzívna zima, no ako sa ukazuje, počasie hovorí niečo iné. Kým v Európe v týchto dňoch dosahujeme nezvyčajne vysoké a jednociferné kladné hodnoty v prípade stupňov Celzia, na ruskej Sibíri padá dvadsaťročný teplotný rekord, a to v opačnom, mrazivom garde!

archívne video

Meteorológ SHMÚ Andrej Kozák predpovedá počasie na najbližšie dni (Zdroj: FB / SHMÚ)

Je to už raz tak - v sibírskej Zhilinde, čo je vidiecka lokalita ďalekého východu v Rusku, padol napriek aktuálnym udalostiam v Európe teplotný rekord záporných hodnôt. Práve dnes tam totiž namerali takmer mínus 62 stupňov Celzia. Ide práve o obdobie, kedy naše územia práve zažívajú jedny z najteplejších predelov rokov za posledné dekády.

Počasie je teda v jasnom extrémnom móde. Obrovské výchylky teplôt určite nie sú v rámci normy a v zemskej atmosfére sa deje čosi nezvyčajné.

 

At the Zhilinda station on Siberia, the temperature dropped to -61.9 °C today. It is the lowest temperature recorded in Siberia since 2002. 🥶 https://www.ventusky.com/?p=62;105;2&l=temperature-2m

Posted by Ventusky on Tuesday, January 10, 2023

Podľa meteorológov išlo o mimoriadne teplý prelom rokov

Na rozhraní rokov 2022 a 2023 bolo na Slovensku mimoriadne až extrémne teplé počasie. Meteorológovia zaznamenali viacero teplotných rekordov, pričom nové rekordné hodnoty sa veľmi výrazne odchýlili od pôvodných rekordov. Myslí si to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 

Klimatologické zhodnotenie 1. týždňa Mimoriadne až extrémne teplé počasie na rozhraní rokov 2022 a 2023 a v prvých...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, January 9, 2023

"Okrem toho sa oteplenie prejavilo aj neobyčajne dlhými sériami dní, keď boli na Slovensku zaznamenávané hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu plus desať stupňov Celzia a viac," priblížili. Prvá séria takýchto dní bola na Slovensku od 24. decembra 2022 do 27. decembra 2022, ďalšia séria trvala od 31. decembra 2022, minimálne do 9. januára 2023.

Čo sa týka stavu pôdnej vlahy, aktuálne je jej znížená úroveň až začínajúce sucho len lokálne na Považí a v západnej časti Podunajskej nížiny. "V hlbšej vrstve pretrváva výrazné sucho ojedinele na juhu Podunajskej nížiny. Relatívne nasýtenie je na Podunajskej nížine a Záhorí najnižšie v intervale 40 - 50 percent, v okolí Bratislavy lokálne 30 - 40 percent. V hlbšej časti pôdy sú hodnoty nasýtenia najnižšie v intervale desiatich - 20 percent," spresnili.

Viac o téme: RekordPočasieMrazy2002RuskoSibírZhilinda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu