Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bosnianski Srbi udelili Putinovi vyznamenanie za podporu Republiky srbskej

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexey Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SARAJEVO - odca bosnianskych Srbov Milorad Dodik v nedeľu udelil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi najvyššie vyznamenanie za "vlastenecký záujem a lásku" k Srbmi ovládanej časti Bosny, informovala agentúra AP.

"Putin sa zaslúžil o rozvoj a posilnenie spolupráce a politických a priateľských vzťahov medzi Republikou srbskou a Ruskom," povedal bosnianskosrbský prezident Dodik na slávnostnom odovzdávaní ocenení v bosnianskosrbskej metropole Banja Luka. Dodik, ktorý navštívil Putina v septembri v Moskve, udržiava s ruským prezidentom tesné vzťahy aj napriek vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Medailu Putinovi odovzdá počas ich najbližšieho stretnutia, objasnila AP.

Rozpory medzi hlavnými etnickými skupinami  Moskva aktívne využíva

Západ často obviňuje Moskvu, že sa prostredníctvom svojich spojencov v Srbsku a Bosne snaží destabilizovať Bosnu i zvyšok Balkánu. Medzi nich patrí aj Dodik, ktorý otvorene obhajoval odtrhnutie Srbmi ovládanej polovice Bosny od bosniansko-chorvátskej federácie a jej pripojenie k susednému Srbsku. Mierová dohoda sprostredkovaná Spojenými štátmi v roku 1995 ukončila vojnu v Bosne, ktorá po sebe zanechala najmenej 100.000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova. Spôsobila tiež, že krajina je rozdelená na moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú.

Rozpory medzi jej hlavnými etnickými skupinami - Srbmi, Moslimami (Bosniakmi) a Chorvátmi - Moskva aktívne využíva, a to tichou podporou Dodikovej proseparatistickej politiky. AP doplnila, že Dodik udelil Putinovi ocenenie pri príležitosti Dňa Republiky srbskej, ktorý však bosniansky ústavný súd označil za nezákonný - okrem iného aj s odôvodnením, že je diskriminačný voči Nesrbom. Deviateho januára 1992 Srbi v Bosne a Hercegovine vyhlásili vznik svojho separatistického útvaru. Na jeho čele stál Radovan Karadžič.

Viac o téme: VyznamenanieRuskoSrbskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu