Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Explózia v indonézskej uhoľnej bani: Pod zrútenými chodbami našli 10 obetí

Záchranári a baníci pred vstupom do uhoľnej bane Zobraziť galériu (2)
Záchranári a baníci pred vstupom do uhoľnej bane (Zdroj: TASR/AP Photo/Devanya Zianisa)

JAKARTA - Desať baníkov prišlo o život pri výbuchu v indonézskej uhoľnej bani, v dôsledku ktorého sa zrútila časť banských chodieb. V piatok o tom informovali tamojšie záchranné zložky, píše agentúra AFP.

Uhoľná baňa, v ktorej sa explózia odohrala, sa nachádza v indonézskej provincii Západná Sumatra. Výbuch a následne zrútenie banských chodieb zrejme spôsobil nahromadený metán, uviedol hovorca záchranných zložiek. Dodal, že zatiaľ sa podarilo nájsť desať mŕtvych tiel, zatiaľ čo štyri osoby nehodu prežili.

Pri výbuchu zahynulo desať baníkov
Zobraziť galériu (2)
Pri výbuchu zahynulo desať baníkov  (Zdroj: TASR/AP Photo/Devanya Zianisa)

Banské nešťastia sú pre krajinu bežné

Agentúra AFP pripomína, že banské nešťastia sú v krajinách juhovýchodnej Ázie pomerne bežným javom. Dochádza k nim najmä v opustených baniach, ktoré nemajú potrebné oprávnenie – ľudia tam hľadajú zvyšky rúd, ktoré tam zostali po skončení oficiálnych banských prác, pričom nemajú dostatočné bezpečnostné vybavenie. Baňa, v ktorej v piatok došlo k výbuchu, však mala povolenie na prevádzku. V septembri prišlo na ostrove Borneo o život sedem osôb, keď zosun pôdy zavalil tamojšiu baňu. V apríli sa podobná situácia stala aj v provincii Severná Sumatra – zosun pôdy zasiahol nelegálnu zlatú baňu, pričom zahynulo 12 baníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu