Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

FOTO Veľká tragédia: V Afrike došlo k desivej havárii, pád lietadla neprežil skúsený český pilot

Havária lietadla, ktoré riadil český pilot Peter S. Zobraziť galériu (2)
Havária lietadla, ktoré riadil český pilot Peter S. (Zdroj: Twitter/Wan Luo Tv, Facebook/DailyNews Ug/Aviation Brasil News)

KONGO – Lietadlo českej výroby, na ktorého palube bol pilot s kopilotom a údajne aj ďalšia osoba, ktorá dohliadala na tovar, sa zrútilo počas zlých poveternostných podmienok. Pilotom mal byť český občan. Nehoda sa stala vo štvrtok, no vrak lietadla bol v ťažko prístupnej oblasti nájdený až počas víkendu.

V piatok 4. novembra mal portál Hapamedia uverejniť správu, že lietadlo, ktoré malo funkciu odosielania expresných objednávok, zmizlo niekde pri meste Kasese v provincii Sud-Kivu. Prvé správy hlásili, že lietadlo malo nehodu. O deň neskôr sa už objavili prvé zábery trosiek. Vrak bol napokon lokalizovaný v lese medzi mestami Kasese a Lulingu.  

 

 

Podľa prvotných informácií mali na palube zomrieť dvaja členovia posádky, Rus a Uganďan. Vo včerajších hodinách však portál potvrdil smrť českého pilota Petra S. a jeho kopilota Jacksona M. Ako príčinu havárie uvádzajú miestne bezpečnostné zložky zhoršené poveternostné podmienky. V tejto oblasti sa odohrala podobná havária len pred tromi mesiacmi. 

Snažil sa núdzovo pristáť 

Barrons uvádza, že v sobotu 5. novembra v skorých ranných hodinách sa záchranárom podarilo nájsť trosky lietadla v národnom parku Kahuzi-Biega. Z radarov sa stratilo už vo štvrtok. Lietadlo malo vzlietnuť s tromi ľuďmi na palube vrátane dvoch členov posádky (opäť sa spomínala Ukrajina a Uganda), jedného cestujúceho a tovaru. Let bol plánovaný z Kasese do Gomy, hlavného mesta provincie Nord-Kivu. Pilot sa pre zlé poveternostné podmienky snažil núdzovo pristáť na letisku Kavumu v Bukavu, no nezvládol riadenie a celý stroj sa zrútil na zem. 

Český Blesk uviedol, že pilot Peter S. niekedy lietal za  České aerolínie (ČSA). Začínal s riadením helikoptéry ATR a neskôr prešiel k lietadlám typu Airbus. V osudný deň, vo štvrtok 3. novembra, riadil dvojmotorové lietadlo českej výroby s registračnou značkou 9S-GPK. Stroj mal byť vyrobený pred viac ako 35-timi rokmi. Krátko po vzlietnutí stratil Peter S. spojenie. Keď lietadlo nepristávalo na žiadnom letisku, bolo po ňom vyhlásené pátranie. 

Viac o téme: TragédiaČRAfrikaLetecká haváriaPeter S.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu