Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Británia predĺži rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany v Poľsku

Britský minister obrany Ben Wallace
Britský minister obrany Ben Wallace (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

VARŠAVA - Británia predĺži obdobie, počas ktorého bude v Poľsku umiestnený jej systém protivzdušnej obrany. Oznámil to v utorok britský minister obrany Ben Wallace počas návštevy juhopoľského mesta Zamošč. Informujú o tom agentúry Reuters a PAP.

Wallacea počas návštevy mesta Zamošč sprevádzal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Ten na slávnostnej ceremónie odovzdal poľským ozbrojeným silám systém protivzdušnej obrany krátkym dosahom Mala Narew, ktorý Poľsko vyvinulo v spolupráci s Britániou. Podľa Blaszczaka je systém Mala Narew protilietadlovým a protiraketovým systémom založeným na britskej technológii. Skladá z poľských radarov a nákladných áut a britských rakiet a odpaľovacích zariadení.

Dohoda o vývoji ďalšieho systému protivzdušnej obrany

Wallace a Blaszczak v utorok podpísali tiež dohodu a vývoji ďalšieho poľského systému protivzdušnej obrany s názvom Pilica, ktorý bude vybavený britskými raketami CAMM. "Tieto dva systémy.... búdu zaisťovať účinnú obranu poľského vzdušného priestoru a poskytnú nám veľmi efektívnu odpoveď na také hrozby, akými sú napríklad rakety s plochou dráhou letu," cituje Blaszczaka agentúra PAP.

Viac o téme: PoľskoBritániaProtivzdušná obranaBen Wallace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu