Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotretí (14. september 2022)

Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi. Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve v noci na stredu oznámil, že situácia na 4000 štvorcových kilometroch územia Ukrajiny oslobodeného od ruskej armády je už stabilizovaná.

Naživo z Ukrajiny

202. deň vojny na Ukrajine

202. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Rusko vypálilo osem striel s plochou dráhou letu na Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny so zámerom narušiť v meste dodávky vody alebo ho zakúriť, uviedol dnes večer na sociálnych sieťach zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Podľa agentúry Unian ruský útok poškodil hrádzu Karačunivskej priehrady, následkom čoho stúpla hladina rieky Inhulec pretekajúca mestom. Tymošenko aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označili dnešný útok za teroristický čin. Podobný útok ruských síl z nedeľného večera, ktorý ciel na energetickú infraštruktúru, prerušil dodávky elektriny na mnohých miestach Ukrajiny vrátane Charkova.

21:27 Kremeľ reagoval predvídateľne vlažne na navrhovanú sériu bezpečnostných záruk, zverejnených v utorok ukrajinským prezidentským úradom. V stredu to napísal portál britského denníka The Guardian. Návrh vypracovali dvaja hlavní autori - bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen a vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

21:25 Ruský prezident Vladimir Putin v stredajšom telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom povedal, že ukrajinské obilie by malo byť "prioritne" posielané do krajín, ktoré ho najviac potrebujú. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

20:31 Šance na uzatvorenie mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou sú v súčasnosti veľmi nízke. V stredu to uviedol generálny tajomník OSN António Guterres po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

19:53 Ruské ozbrojené sily vypálili v stredu osem striel s plochou dráhou letu na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih s cieľom prerušiť zásobovanie vodou. Oznámil to zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

19:52 Ruský prezident Vladimir Putin stále verí, že spustenie vojenskej invázie na Ukrajinu bolo správne rozhodnutie. V stredu to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Obaja politici v utorok spolu telefonicky hovorili. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

18:48 Ukrajina očakáva na budúci rok rozpočtový deficit na úrovni 38 miliárd USD (38,04 miliardy eur). Povedal to v stredu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, podľa ktorého by schodok mali do veľkej miery vykryť financie z Medzinárodného menového fondu (MMF), Spojených štátov a Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Šmyhaľ uviedol, že deficit by čiastočne mali pomôcť riešiť aj vojnové dlhopisy a dane. Zároveň dodal, že očakáva dohodu s MMF o novom programe financovania na budúci rok.

17:56 Moskva v poslednej dobe v snahe zastaviť postup ukrajinských vojsk nalieha na Kyjev, aby súhlasil s návratom k mierovým rokovaniam, uviedla ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Ukrajina ale dialóg v súčasnej situácii odmieta, doplnila podľa ruskojazyčného webu stanica BBC Stefanišynová.

17:37 Ruskí vojaci sa vrátili do mesta Kreminna v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré bolo ešte v utorok "úplne prázdne". Strhávali tam ukrajinské vlajky vyvesené miestnymi partizánmi, uviedol v stredu ukrajinský oblastný gubernátor Serhij Hajdaj. Informoval o tom denník The Guardian.

16:24 Zelenskij sa prihovára vojakom a miestnym obyvateľom v oslobodenom Izyume.

Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi.
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

16:08 Ruské ozbrojené sily v stredu nariadili prerušenie mobilného internetu v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil Kyjevom uznaný gubernátor Serhij Hajdaj. Informácie priniesol portál britského denníka The Guardian.

15:51 Balakliia a Izium pripomínajú Buchu. "Ten pohľad je veľmi šokujúci, ale pre mňa nie je šokujúci, pretože sme začali vidieť tie isté obrázky z Buchy, z prvých okupovaných území... tie isté zničené budovy, zabití ľudia," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:05 Hlavným motívom dnešného prejavu predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v Európskom parlamente bola podpora Ukrajiny. ČTK to oznámila analytička Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Veronika Kazlauskas. Energetické opatrenia, ktoré šéfka EK predstavila, považuje Kateřina Davidová z inštitútu Europeum za dobrá a dávajúca zmysel.

14:12 Vojenský robot "TheMIS"  v Kyjeve. Vyvinula ho estónska spoločnosť Milrem Robotics. Je určený na odstránenie zranených vojakov spod ostreľovania. Pomocou kamier je možné bezpečne kontrolovať operačnú situáciu na bojisku.

12:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v stredu mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie. Zelenskyj sa stretol s vojakmi, ktorým sa poďakoval za ich úsilie pri opätovnom dobývaní zabratého územia. Pred budovou vypálenej radnice bola vztýčená ukrajinská vlajka. Ruské sily sa stiahli zo zničeného mesta Izium v Charkovskej oblasti minulý týždeň. Ukrajinským silám sa v rámci protiofenzívy na východe podarilo v priebehu niekoľkých dní dosiahnuť značný pokrok a znova získať mnohé tamojšie mestá a dediny vrátane Kupjanska či Balaklije.

12:25 "Európska únia zachová sankcie voči Rusku. Žiadne ich oslabenie nie je možné", povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje Nexta. 

11:13 Rusko pravdepodobne v bojoch na Ukrajine prvýkrát použilo drony iránskej výroby. Vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine to tvrdí britské ministerstvo obrany, informuje v stredu denník The Guardian. Britský rezort obrany takúto správu vydal po tom, ako ukrajinská armáda v utorok oznámila, že prvýkrát spozorovala a zostrelila samovražedný dron typu Šáhid 136 iránskej výroby. K incidentu došlo neďaleko mesta Kupiansk, ktoré počas uplynulého víkendu oslobodili Ukrajinci v rámci úspešnej protiofenzívy vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.

10:26 Guvernér: 5 civilistov zabitých, 16 zranených v Doneckej oblasti za posledných 24 hodín. Za posledný deň Rusi zabili päť civilistov v Bachmute, 12 zranili v Toretsku, jedného v Avdiivke, jedného v Kurdiumivke a jedného v Kodeme, uviedol guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom The Kyiv Independent.

10:03 Námestník šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak údajne na začiatku ruskej vojny na Ukrajine uzavrel predbežnú dohodu s Kyjevom, ktorá by uspokojila požiadavku Moskvy, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO. Prezident Vladimir Putin však túto dohodu odmietol a rozhodol sa pokračovať vo vojenskej ofenzíve. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje blízke ruskému vedeniu. Kozak podľa nemenovaných zdrojov Putinovi povedal, že daná dohoda môže zabrániť uskutočneniu rozsiahlej okupácie Ukrajiny. Putin však údajne zdôraznil, že ústupky Kyjeva vyrokované v tejto dohode nie sú dostatočné, nakoľko Moskva svoje ciele rozšírila aj na pripojenie viacerých častí Ukrajiny k Rusku.

9:48 Guvernér: Za posledných 24 hodín bolo v Bakhmute v Doneckej oblasti zabitých 5 civilistov a 16 zranených. V súčasnosti nie je možné odhadnúť presný počet obetí v Mariupole a Volnovacha, uviedol guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom The Kyiv Independent.

9:33 Gruzínsko pripúšťa možnosť referenda o otvorení „druhého frontu“ proti Rusku, uviedol Irakli Kobachidze, šéf vládnej strany Gruzínsky sen. Sľúbil, že úrady „budú konať tak, ako hovoria ľudia“. Informuje Nexta.

9:30 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu o 09.00 h začala na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie. 
Šéfka exekutívy EÚ, oblečená do farieb ukrajinskej vlajky, prišla do zasadacej miestnosti EP v sprievode Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta. Predsedníčka EP Roberta Metsolová privítala von der Leyenovú a Zelenskú so slovami, že EÚ podporuje Ukrajinu v obrane proti vojenskému agresorovi. S odkazom na vysoké ceny energií Metsolová dodala, že občania EÚ potrebujú tiež "zodpovedné a niekedy dokonca ťažké rozhodnutia v súvislosti s vojnou na našom kontinente".

9:04 Generálny štáb: Ukrajinská armáda odrazila 8 ruských útokov za posledných 24 hodín. Ukrajinské sily úspešne odrazili útoky pri Avdiivke, Spirne a Maiorsku v Doneckej oblasti. Rusko za posledný deň podniklo tri raketové útoky a 33 leteckých útokov. Informuje o tom The Kyiv Independent.

7:45 V Odese bol pomník Kataríny Veľkej natretý červenou farbou. Informuje Nexta.

6:52 Ruské sily cez noc intenzívne ostreľovali Mykolajiv. Starosta Mykolajiva Oleksandr Sienkevyč už 14. septembra informoval, že ťažké ruské ostreľovanie mesta Mykolajiv cez noc poškodilo obytné budovy.  Informuje o tom The Kyiv Independent.

6:04 Kremeľ uznal porážku prvýkrát od začiatku vojny. Ruskí predstavitelia a mediálni propagandisti v súčasnosti diskutujú o dôvodoch ruskej porážky v Charkovskej oblasti, napísal Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej aktualizácii. Informuje o tom The Kyiv Independent.

Stabilizovaná situácia

Podľa britskej stanice BBC ukrajinský prezident dodal, že na ďalších oslobodených územiach - s približne rovnakou rozlohou - sa situácia postupne tiež stabilizuje: ukrajinská armáda tam identifikuje zostávajúcich ruských vojakov a diverzantov, pátra po kolaborantoch a zadržiava ich a obnovuje celkovú bezpečnosť. Informoval tiež, že v oslobodených mestách Balaklija a Hrakove sa už začalo s vyplácaním dôchodkov, a to spätne za posledných päť mesiacov, keď ich výplata pre ruskú okupáciu nebola možná. Zelenskyj ubezpečil, že "všetci ukrajinskí dôchodcovia na oslobodenom území (svoje) dôchodky dostanú".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenskyj vo svojom videopríhovore komentoval aj balík odporúčaní o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ktorý z jeho poverenia vypracovali bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen a vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Zelenskyj vyzdvihol, že základom návrhov sú "jasné a právne záväzné kroky, konkrétne a včasné opatrenia, najmä preventívne, zamerané na to, aby zabránili vojne a schladili agresora v jeho zámeroch". Podľa Zelenského ide o záruky, aké Ukrajina pred ruskou inváziou nemala. Toto bol aj dôvod, "prečo Rusko nadobudlo pocit, že mu vojna proti Ukrajine prejde,“ povedal Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Predložená správa, ktorá je výsledkom rozsiahlych diplomatických konzultácií, nenavrhuje, aby krajiny NATO kolektívne ponúkali svoje vojenské jednotky na obranu Ukrajiny. Uvádza však, že objem vojenskej, diplomatickej a ekonomickej pomoci na základe bilaterálnych dohôd by nemal byť obmedzovaný. Táto podpora by mohla byť prispôsobená úrovni hrozby a týkať sa celého medzinárodne uznaného územia Ukrajiny. V správe sa tvrdí, že najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je jej schopnosť brániť sa proti agresorovi.

Viac o téme: SituáciaPriznaniePorážkaStabilizovanáKremeľVojna na UkrajineOslobodené územia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu