Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia odsúdila boje i útok na škôlku v Tigraji na severe Etiópie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia v nedeľu odsúdila boje v severoetiópskom zväzovom štáte Tigraj a nedávny útok, pri ktorom bola zasiahnutá aj materská škola v tigrajskom hlavnom meste Mekele. Informuje o tom agentúra DPA.

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri uviedol, že boje "ohrozujú životy miliónov ľudí, ktorí sú už aj tak v núdzi". Pri piatkovom útoku na Mekele zahynulo podľa miestnych médií niekoľko civilistov vrátane niekoľkých detí, keď bola zasiahnutá aj budova materskej školy. Tieto správy o nálete, ktorý sa zameral na civilistov, "vrhajú desivý tieň" na záväzok etiópskej vlády týkajúci sa jej účasti na mierových rokovaniach, uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. 

Pri nálete zahynulo sedem ľudí

Piatkový útok odsúdila v sobotu aj riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová, podľa ktorej pri nálete zahynulo sedem ľudí. Z bombardovania Mekele obvinili vzbúrenci z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho front (TPLF) etiópske vládny sily. Vláda v Addis Abebe tieto tvrdenia však ihneď poprela – s tým, že pri svojich útokoch sa zameriava len na vojenské ciele. V priebehu tohto týždňa prepukli v Tigraji po päťmesačnom prímerí znova boje medzi povstalcami a vládnymi jednotkami. Konflikt na severe Etiópie prvýkrát vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú povstalcami z TPLF.

Abiy vtedy argumentoval, že ide o reakciu na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl. Etiópska vláda vyhlásila vlani v júni jednostranné prímerie, keď sa Tigraja na úkor federálnych ozbrojených síl znova zmocnili vzbúrenci z TPLF. V druhej polovici roka 2021 sa boje zintenzívnili, avšak neskôr nastala patová situácia. Etiópska vláda v marci vyhlásila "časovo neobmedzené humanitárne prímerie", čím sa po prvý raz od polovice decembra otvorila cesta pre dodávky potravinovej pomoci do Tigraja.   

Viac o téme: ŠkôlkaBojeEtiópiaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu