Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruský oligarcha má jasno v tom čo sa chystá urobiť Putin: On nechce Ukrajinu anektovať, ale zničiť!

Leonid Nevslin kritizuje Vladimira Putina. Zobraziť galériu (5)
Leonid Nevslin kritizuje Vladimira Putina. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Leonid Nevzlin (62) bol viceprezidentom bývalej ruskej ropnej spoločnosti Jukos. Dnes podniká, žije v Izraeli a je tvrdým kritikom Vladimira Putina. Pred pár dňami sa vyjadril pre izraelské médiá, čo si myslí o invázii Ruska na Ukrajinu. Podľa neho nechce Putin Ukrajinu anektovať, ale zničiť.

Už je to takmer 20 rokov, čo Nevzlin (62) utiekol z Ruska a našiel nový domov v Izraeli. V reakcii na ruský útok na Ukrajinu sa tento rok verejne vzdal ruského občianstva. Vladimira Putina (69) označuje za psychopata a zločinca. V Rusku bol Nevzlin obvinený zo sprisahania za účelom vraždy a v roku 2008 bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie. Proces proti nemu opisuje ako demonštratívny a zinscenovaný samotným Putinom. V rozhovore pre The Times of Israel podrobne hovorí o situácii na Ukrajine a o tom, čo chce podľa neho Putin dosiahnuť.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

Pomstychtivá a zbabelá osobnosť

Keď Putin zhromaždil svoje jednotky na ukrajinskej hranici, Nevzlin spočiatku neveril, že sa blíži útok. "Takto sa správa psychopat, keď mu niekto vezme jeho hračku - začne vysiľujúcu vojnu. Ale potom pochopíte, že nejde o hlavu štátu, ale o vodcu mafie s pomstychtivou a zbabelou osobnosťou." 

Heger na summite EÚ: Úspech Ukrajiny je aj diplomatický úspech Slovenska (archívne video) 

Heger na summite EÚ: Úspech Ukrajiny je aj diplomatický úspech Slovenska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Kým Ukrajina podľa biznismena môže byť spokojná len s úpravou hraníc do podoby z roku 2014, teda vrátane návratu Krymu a len v tom prípade sa môže vidieť ako víťaz, Putinovi bude stačiť aj čiastočné víťazstvo. "Ak prevezme celý región Donbass a ukáže svojim občanom, že vyhral a ´zničil nacistov´, rozšíril ruské územie, spojil Donbas s Krymským polostrovom a získal kontrolu nad Azovským morom, ruská propaganda potom urobí zvyšok."

Najmenej 12 ľudí vrátane jedného dieťaťa zahynulo a 25 ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Vinnycia.
Zobraziť galériu (5)
Najmenej 12 ľudí vrátane jedného dieťaťa zahynulo a 25 ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Vinnycia.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

A aké sú Putinove ciele? "Ak pôvodne chcel obnoviť sovietsky model a pripojiť Ukrajinu, Moldavsko a Bielorusko k Rusku, teraz sa všetko zmenilo. Putin sa snaží zničiť Ukrajinu. Vidíme to na neznesiteľnom násilí a krutosti tejto vojny," myslí si Nevzlin. Najskôr sa hovorilo, že chce rozdeliť ukrajinský majetok medzi jemu blízkych oligarchov. Ak by to tak bolo, Azovstal by nezničil, ale vzal by ho a neskôr odovzdal svojim spojencom," dodáva. 

Viac o téme: InváziaRuskoUkrajinaOligarchaLeonid Nevzlin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu