Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Neskutočná dráma na mori: Loď sa dostala do kruhu smrti a posádku vymrštila von!

Mužov zachytilo vysokorýchlostné prúdenie
Mužov zachytilo vysokorýchlostné prúdenie (Zdroj: Marshfield Police Department)

BOSTON - Minulý týždeň sa v americkom štáte Massachusetts odohral hrôzostrašný incident. Čln sa dostal do rýchleho kruhového prúdenia, ktorý sa vo vodáckom svete nazýva "kruh smrti". Dvaja muži len o vlások unikli tomuto desivému javu po tom, čo ich vyhodilo z člna, ktorý sa vymkol ich kontrole. 

Mestský úrad v štáte Massachusetts upozornil na incident kapitán neďalekej rybárskej lode Dan Blackman okolo 10:00 po tom, čo si všimol sedemmetrové plavidlo, ako sa pohybuje veľkou rýchlosťou v kruhu. Podľa polície v Marshfielde sa podarilo vytiahnuť z vody dvoch mužov, ktorí tvorili posádku. Neskôr zverejnili zábery z incidentu, ku ktorému došlo 5. júla. 

Problém nastal vtedy, keď sa loď zachytila v tesnom vysokorýchlostnom kruhovom prúdení, ktorý je známy ako "kruh smrti". V dôsledku toho sa stáva, že obiehajúci čln vymrští ľudí do vody, čo môže spôsobiť masívne a často smrteľné zranenia po náraze do lodnej vrtule. Dvaja muži na palube člnu nemali dostatok času na vykonanie akýchkoľvek preventívnych opatrení. Ani jeden z nich nemal na sebe záchranné vesty.

Blackman uviedol, že si všimol jedného z nich, ako máva bielym tričkom z vody. Veliteľ prístavu Michael DiMeo následne nechal vyprázdniť oblasť okolo víru, aby zabránil nehode v prípade, že by sa plavidlo dostalo z vývrtky a odletelo iným smerom. "Bolo to dosť veľké plavidlo s výkonom 250 koní. Dostávali sme rôzne správy o tom, že loď bola stále plná paliva alebo len do polovice. Ale zostalo jej 150 litrov paliva, mohlo to celé trvať ešte štyri hodiny," priblížil udalosti DiMeo. 

Neskôr boli zverejnené zábery z dronu, na ktorých je zachytená miestna odťahová a záchranná služba prichádzajúca na miesto, aby pomohla dostať loď pod kontrolu. Dokázala zastaviť plavidlo tak, že jej lano priplávalo k lodnej skrutke, zachytilo motor a spomalilo čln natoľko, aby mohli manévrovať vedľa neho a vypnúť núdzový vypínač. 

Podľa odborníkov sa ľudia môžu vyhnúť takýmto nebezpečným situáciám tým, že počas prevádzky nepustia mechanizmus riadenia lode z ruky. "Použitie núdzového vypínača a záchranných viest je tu naozaj dôležité. Toto je drsná pripomienka toho, ako rýchlo sa môžu incidenty na vode vyskytnúť bez akéhokoľvek predošlého náznaku. Tieto incidenty sa môžu stať aj tým najskúsenejším námorníkom," napísal vo vyhlásení miestny šéf Phillip Tavares. 

Viac o téme: LoďZáchranaNámorníciKruh smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu