Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Macron je podľa prieskumov víťazom francúzskych prezidentských volieb: PRVÉ slová po znovuzvolení

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Úradujúci francúzsky prezident Emmanuel Macron by mal podľa prieskumov zvíťaziť v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Jeho konzervatívna protikandidátka Marine Le Penová získala 41,8 až 42,4 percenta hlasov, píše AFP s odvolaním sa na prieskum pre francúzsku televíziu. 

Tento výsledok je tesnejší než v druhom kole prezidentských volieb v roku 2017. Macron vtedy nad Le Penovou zvíťazil so ziskom viac než 66 percent hlasov, pripomína AFP.

Ak sa výsledky prieskumov potvrdia, Macron bude prvým prezidentom, ktorý získal druhé volebné obdobie od roku 2002, keď opätovne zvíťazil Jacques Chirac, píše AP. Bude však čeliť národu, ktorý je názorovo rozdelený a takisto sa bude usilovať získať väčšinu kresiel v parlamente v júnových parlamentných voľbách, konštatuje AFP.

Macron je podľa prieskumov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v nedeľu poďakoval všetkým ľuďom, ktorí hlasovali v druhom kole prezidentských volieb. Urobil tak po zverejnení exit pollov, podľa ktorých vyhral nad svojou pravicovou vyzývateľkou Marine Le Penovou. Jeho reči predchádzala hymna Európskej únie, informuje osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková.

"Ďakujem, ďakujem, priatelia!" oslovil Macron zhruba tisícku podporovateľov z pódia pod Eiffelovou vežou vo francúzskej metropole Paríž. V príhovore uviedol, že sa bude snažiť o "nezávislejšie Francúzsko a silnejšiu Európu," pričom zdôraznil aj zelené smerovanie krajiny. Francúzom prisľúbil "novú éru."

Vo svojej približne dvadsať minút trvajúcej reči poďakoval nielen tým, čo ho volili, lebo súhlasia s jeho názormi, ale aj tým, ktorí ho volili, aby "zahatali cestu extrémnej pravici." Staronový prezident tak narážal na svoju populistickú protikandidátku Marine Le Penovú, ktorá získala podľa odhadov len 41,2 percenta odovzdaných hlasov.

"Už nie som kandidát, ale som prezident všetkých Francúzov," povedal Macron. Zároveň prisľúbil voličom Marine Le Penovej, že pri vládnutí zohľadní aj ich názor. Macron svoj program označil ako humanistický, sociálny a ekologický. Vyhlásil, že sa bude snažiť o spravodlivejšiu spoločnosť a o rovnosť medzi mužmi a ženami.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Macron povedal, že francúzska verejnosť čelí ťažkým časom pochybností a rozdeľovania. "Vojna na Ukrajine nám pripomína, že v tragických časoch je nutné sa spojiť," vyhlásil Macron.

Na záver svojej reči prisľúbil, že nasledujúcich päť rokov bude slúžiť Francúzsku a francúzskej mládeži. Volebný večer bol ukončený spievaním francúzskej hymny v podaní Farrah El Dibaniovej, speváčky Národnej opery v Paríži.

Macron je podľa prieskumov
Zobraziť galériu (3)

Volebné miestnosti boli otvorené do 19.00 h; vo väčších mestách až do ôsmej hodiny večer. Po 20.00 h sa skončilo moratórium a médiá už môžu publikovať prvé exit polly. Oficiálne výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu večer.

Le Penová nazvala svoj výsledok "brilantným víťazstvom"

Francúzka krajne pravicovo orientovaná politička Marine Le Penová označila v nedeľu svoj výsledok v prezidentských voľbách za "brilantné víťazstvo" napriek tomu, že prieskumy predpovedajú víťazstvo jej súpera, úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Le Penová zároveň prisľúbila, že bude pokračovať vo svojej politickej kariére a "nikdy neopustí" Francúzov. "Výsledok predstavuje brilantné víťazstvo," vyhlásila 53-ročná konzervatívna prezidentská kandidátka.
      

Viac o téme: PrezidentPrezidentské voľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu