Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaputová udelila štátne vyznamenanie bývalému talianskemu premiérovi Prodimu

Čaputová udelila štátne vyznamenanie bývalému talianskemu premiérovi Prodimu
Čaputová udelila štátne vyznamenanie bývalému talianskemu premiérovi Prodimu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

RÍM - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila vo štvrtok v priestoroch slovenskej ambasády v Ríme štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie (EK) Romanovi Prodimu. V čase vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 stál na čele EK. Čaputová vyzdvihla, že Prodi sa zasadzoval o rozšírenie Únie aj v čase, keď túto víziu nezdieľali všetci jej vtedajší členovia. Vyznamenanie mu udelila za mimoriadne zásluhy v procese integrácie SR do EÚ.

"Rozšírenie Únie bolo jednoznačne najväčším príspevkom k stabilite a prosperite na európskom kontinente a prínos pre všetkých občanov EÚ. Slovensku tiež prinieslo istotu existencie v priestore slobody, demokracie a bezpečnosti. Istotu, ktorú si od 24. februára 2022 ešte viac uvedomujeme a ceníme," uviedla Čaputová v príhovore.

Prezidentka pripomenula, že aj vďaka Prodimu sú dnes Taliansko a Slovensko partneri za jedným európskym rokovacím stolom. "Udelením štátneho vyznamenania chcem v mene našich občanov oceniť úlohu, ktorú ste v prospech Slovenska a nášho vstupu do Únie zohrali," vyhlásila.

Čaputová zdôraznila potrebu uchrániť to, čím dnes Európska únia je, teda priestor, v ktorom sme spojení spoločnými hodnotami. "Každá jedna krajina, ktorá sa pripojila k EÚ, a každá, ktorá ašpiruje na členstvo, musí byť a ostať liberálnou demokraciou. To znamená mať fungujúci právny štát - vrátane nezávislého súdnictva - slobodné médiá a ochranu menšín. Ak sú tieto hodnoty oslabované, musíme ich ochrániť," dodala.

Prodi sa podľa Čaputovej aj dnes prihovára za rozšírenie Únie. "Viete, že Európa nebude bezpečná a stabilná, pokiaľ nedokončíme proces rozširovania," povedala Prodimu. Štáty západného Balkánu, ktoré sú v hodnotovom súlade s EÚ, a ktoré spĺňajú kritériá, potrebujú podľa slovenskej prezidentky počuť, že o ich členstvo javíme skutočne úprimný záujem. "A Ukrajina potrebuje počuť, že je v Únii vítaná," doplnila.

Bývalý taliansky premiér vníma členstvo Slovenska v EÚ podľa Čaputovej veľmi pozitívne. "Je veľkým fanúšikom Slovenska. Pozoruje vývoj na Slovensku," povedala novinárom. S Prodim hovorila aj o výzvach, ktorým čelí EÚ, ako je porušovanie princípov právneho štátu v niektorých krajinách. Témou rozhovorov bola aj Ukrajina. Podľa prezidentky zdieľajú podobný postoj v otázke kandidátskeho statusu Ukrajiny na vstup do EÚ.

Prezidentka udelila štátne vyznamenanie pri príležitosti oficiálnej návštevy Talianska. Rad bieleho dvojkríža sa udeľuje občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o všestranný rozvoj vzťahov medzi štátom, ktorého sú občanmi a SR, ako aj o posilnenie postavenia SR v medzinárodných vzťahoch. Udeľuje sa tiež za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Viac o téme: VyznamenanieBývalý premiérTalianskoZuzana ČaputováRoman Prodi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu