Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politológ hodnotí francúzske voľby: Po oznámení výsledku došlo k vandalským útokom

Voľby vo Francúzsku Zobraziť galériu (4)
Voľby vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme, File)

PARÍŽ - Francúzskej nacionalistke Marine Le Penovej sa pred prvým kolom prezidentských volieb podarilo úspešne zmobilizovať voličov, rástla aj v posledných prieskumoch. Úradujúcemu centristickému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa v druhom kole o dva týždne zrejme podarí poraziť Le Penovú, avšak iba tesným rozdielom, uviedol Jacques Gerstlé, politológ z Univerzity Sorbonne.

Kandidátka krajnej pravice v každých doterajších prezidentských voľbách získala lepší výsledok ako v predchádzajúcich. Teraz kandidovala po tretí raz. Podľa politológa jej pomohla stratégia "banalizácie diskurzu krajnej pravice". Ako dodal expert, jej program bol teraz sociálnejší a zdanlivo potlačil do úzadia jej kľúčovú politiku bezpečnosti a imigrácie.

Emmanuel Macron počas prezidentských volieb.
Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron počas prezidentských volieb.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly, Pool)

Ľavičiarovi Jean-Lucovi Mélenchononovi sa darilo oveľa lepšie, než naznačovali prieskumy. "Viedol dobrú kampaň, veľmi energickú s technologickými inováciami, napríklad s hologramom. Na získanie prístupu k mladým ľuďom využíval vo veľkej miere YouTube. Surfoval na vlne odmietania Macrona, hlavne v otázke dôchodkov," komentoval Gerstlé. Podľa neho Mélenchon získal väčšinu ľavicových hlasov vďaka tomu, že mnohí voliči hlasovali takticky v prospech kandidáta s najväčšími šancami.

Voľby vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
Voľby vo Francúzsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme, File)

Podľa informácií ministerstva vnútra prvé kolo volieb vyhral Macron s 27,6 percenta hlasov. Do druhého kola s ním postúpila Le Penová, ktorá získala 23,4 percenta hlasov. Mélenchon sa umiestnil tretí s 21,9 percentami.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (4)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Druhé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa uskutoční 24. apríla.

Po oznámení výsledku volieb došlo v Rennes k vandalským útokom

Polícia vo francúzskom meste  Rennes začala vyšetrovať násilnosti, ku ktorým došlo v centre mesta v nedeľu večer po vyhlásení výsledkov prvého kola prezidentských volieb. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia BFM. Podľa prokuratúry boli počas zhromaždenia na verejných komunikáciách v centre bretónskej metropoly Rennes napáchané "rôzne škody" na mestskom aj súkromnom majetku. Súd by za ne mohol uložiť trest odňatia slobody v trvaní do päť rokov alebo pokutu vo výške 75.000 eur.

Televízia BFM dodala, že krátko po vyhlásení výsledkov prvého kola volieb vyšlo do ulíc historického jadra mesta približne 500 ľudí, väčšinou mladých, ktorí potom stavali barikády z policajných zátarás a odpadkových košov, rozbili výklady niekoľkých bánk a obchodov, poškodili prístrešky na zastávkach MHD a posprejovali múry.

Viac o téme: VoľbyPrezidentFrancúzskoMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu