Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Ruská hrdinka sa postavila pred súd: POKUTA za narušenie vysielania!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter.com / nexta)

MOSKVA – Už dvadsiaty deň prebieha vojna medzi Ukrajinou a Ruskom po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin začal inváziu na Ukrajinu. Tento agresívny čin však doteraz nazýva špeciálnou vojenskou operáciou a každého, kto sa postaví na stranu Ukrajiny, sa snaží „umlčať“. Avšak, dosť si povedala jedna zamestnankyňa ruskej televízie, ktorá sa do živého vstupu postavila s transparentom. Po tomto hrdinskom čine putovala priamo na políciu.

Celé sa to udialo ešte v pondelok. Na ruskej televíznej stanici Kanál 1 práve hlásili najnovšie udalosti zo sveta v televíznom štúdiu hlavného spravodajského programu Vremia, keď im do živého vstupu prišiel „narušiteľ“. Išlo o jednu zo zamestnankýň, ktorá sa už nemohla pozerať na zverstvá, ktoré sa dejú na Ukrajine. Tam už totiž dvadsiaty deň prebieha vojna.

Archívne VIDEO Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Tým narušiteľom bola Marina Ovsjannikovova, ktorá s transparentom odkazujúcim proti vojne sa postavila za moderátorku a jasne dala najavo, na čej strane je. „Nie vojne!“ hovorila do kamery, pričom na transparentne bolo napísané „Russian against war“, teda Rusi proti vojne. V zábere bola asi päť sekúnd, réžia následne obraz presmerovala na ilustračné zábery. Následne skončila na polícii. Marina je matkou dvoch detí a mnohí Rusi, ktorí majú rovnaký názor, ako ona, ale rovnako aj celý svet, ju označujú za hrdinku.

Ako totiž Marina vysvetlila v jednom videu, jej otec je Ukrajinec a mama Ruska a z toho, čo sa deje v rodnej zemi jej otca, je jej smutno. Verejne preto vyzývala na protivojnové protesty a tvrdí, že sa hanbí za prácu pre kremeľskú propagandu a vojnu absolútne odsudzuje. „To, čo sa deje na Ukrajine, je zločin a Rusko je agresor. Zodpovednosť leží na pleciach jedine osoby – a tou je Vladimir Putin. Môj otec je Ukrajinec, mama Ruska a nikdy medzi sebou neboli nepriateľmi. Tento náhrdelník je znakom toho, že táto bratovražedná vojna musí skončiť,“ hovorí Marina na úvod.

Vysvetlila, že posledné roky robila pre ruskú televíziu Kanál 1 a hanbí sa za to, že bola súčasťou kremeľskej propagandy. „A za to, že som ľuďom klamala spoza televíznej obrazovky a dovolila som, aby sa stali Zombie. Na udalosti z roku 2014 sme nepovedali nič. Vtedy to všetko len začalo. Neprotestovali sme ani vtedy, keď Kremeľ otrávil Navaľného. Iba sme potichu sledovali tento nehumánny režim. Teraz sa nám celý svet obrátil chrbtom a ani desať nasledujúcich generácii sa nezbavia hanby tejto bratovražednej vojny,“ ozrejmila Marina.

Vo videu, ktoré zverejnila, je vidieť jej špeciálny náhrdelník – ten má vo farbách oboch krajín – teda bielej, modrej, červenej (Rusko) a modrej so žltou (Ukrajina). „ Sme Rusi, mysliaci a inteligentní, je len v našej moci zastaviť toto šialenstvo. Príďte na zhromaždenia, ničoho sa nebojte, nemôžu nás všetkých zavrieť,“ povedala Marina ako poslednú slová vo videu.

Krátko na to, ako sa zábery z ruskej televízie dostali na svetlo sveta, sa pod profilovú fotku Mariny na sociálnej sieti strhlo doslova šialenstvo. Viac ako 4500 užvateľov jej totiž v rôznych jazykoch napísali „ďakujem“. Do dnešného rána má pod titulnou fotografiou už 41-tisíc komentárov, 94-tisíc označení „páči sa mi to“ a takmer 5-tisíc zdieľaní.

"Channel One vykonáva kontrolu v súvislosti s incidentom s narušiteľom v zábere počas živého vysielania," uvádza ruská agentúra TASS. Ovsyannikovu previezli na ministerstvo vnútra Ostankino. Pravdepodobne bol vypracovaný protokol proti zamestnancovi televízie podľa článku 20.3.3 správneho poriadku o vojenskej cenzúre za diskreditáciu ruských ozbrojených síl. Právnik Daniil Berman išiel za Ovsyannikovovu, informuje aktivista za ľudské práva Pavel Čikov.

Ruská hrdinka sa postavila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com)

Prístup k záznamu vysielania na Channel One je obmedzený. Pri pokuse o sledovanie programu sa objaví nápis: "Na žiadosť držiteľa autorských práv je po odvysielaní zakázané sledovanie online," upozornil portál Insider. Následne sa však objavila aj fotografia, ako hrdinský čin reportérky prezentujú ruské médiá. "Aby ste mali predstavu o tom, aké rozsiahle sú zákony o vojnovej cenzúre v Rusku: Novaja Gazeta, noviny laureáta Nobelovej ceny Dmitrija Muratova, zverejnili obrázok protestu Ovsyannikovovej, ktorý vyzerá takto," napísal jeden z používateľov na Twitteri. Na ňom vidno, ako text transparentu vymazali a vyzerá to tak, ako by Ovsyannikovová vošla do záberu len s prázdnym papierom. 

Na celú vec upozornila aj slovenská polícia venujúca sa vyvracaniu hoaxov. „Chceme veriť, že Marine sa po tomto hrdinskom čine nič nestane,“ napísali na sociálnej sieti.

 

HRDINKA V PRIAMOM PRENOSE: ROBILA SOM PRE PROKREMEĽSKÚ PROPAGANDU, NEVERTE JEJ ANI SLOVO Reportérka ruského štátneho...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, March 14, 2022

Novinárke teraz hrozí 15-ročné väzenie pre nový zákon, ktorý nedávno schválil ruský parlament. Ten totiž zaviedol trestnú zodpovednosť diskreditáciu ozbrojených síl či za verejné šírenie "klamlivých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov". Inými slovami - ak niekto informuje o vojne na Ukrajine inak, ako o špeciálnej vojenskej operácii, ktorej cieľom je "demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu", tak mu hrozí až 15 rokov vo väzení a ďalšie postihy. 

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov nazval čin zamestnankyne televízie Mariny Ovsyannikovovej „chuligánstvom“. "Pokiaľ ide o toto dievča, je to chuligánstvo. Televízia by sa tým mala zaoberať. Toto nie je problém našej agendy," povedal Peskov na dennom brífingu pre novinárov. Dodal, že "živé vysielanie akéhokoľvek televízneho kanála je špeciálna dimenzia, kde existuje osobitná zodpovednosť, najmä pre tých, ktorí tam pracujú."

Už na súde

Aktivista za ľudské práva a právnik Pavel Chikov sa na Twitteri v utorok popoludní pozastavil nad tým, že Marina bola nezvestná už 12 hodín a nevedeli ju nájsť štyria právnici, avšak márne, nebolo nej "ani chýru, ani slychu". Dnes sa totiž začal súd s Marinou na okresnom súde Ostankino. Obvinená je z ”organizovania nedovolenej verejnej akcie", a v prípade uznania viny jej súd môže vytýčiť  pokutu až 30 tisíc rubľov (250 eur), verejne prospešné práce alebo až 10 dní väzenia. Obvinenie však naznačuje, že Ovsyannikovová sa nateraz vyhla kremeľskému zákonu o „šírení nepravdivých informacií o ruských ozbrojených silách”, za ktorý by jej hrozilo väzenie až na 15 rokov a ďalšie postihy. 

Na súde už je prítomná aj samotná Ovsyannikovová. "Marina Ovsyannikovová je na okresnom súde Ostankino s právnikom Antonom Gašinským,” napísala na Twitteri ruská politička a aktivistka Ljubov Sobolová, ktorá spolupracuje s väzneným opozičným politikom Alexejm Navaľným. 

Podľa zdrojov agentúry TASS ešte nebolo začaté trestné stíhanie a zaistené materiály sa posunú Vyšetřovaciemu výboru. Ide o ruskú obdobu FBI. 

Moskovský súd udelil Ovsiannikovovej pokutu za narušenie vysielania

Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30.000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Ako informovala televízia BBC, Ovsiannikovovú uznali za vinnú z organizácie nepovoleného verejného podujatia a bola prepustená na slobodu. "Chcem všetkým poďakovať za podporu, priateľom i kolegom. Boli to naozaj veľmi ťažké dni môjho života," uviedla Ovsiannikovová po tom, ako ju prepustili. Zároveň upozornila na to, že v čase jej zadržania jej úrady nepovili kontakt s blízkymi a nebola jej poskytnutá žiadna právna pomoc, a preto sa ocitla v ťažkej situácii.

Viac o téme: NásledkyRuskoUkrajinaProti vojneVojna na UkrajineKanál 1Marina Ovsjannikovova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu