Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu

Ruské lode v Čiernom mori
Ruské lode v Čiernom mori (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

MOSKVA - Viac ako tri desiatky ruských plavidiel začali cvičenie v Čiernom mori, ohlásilo dnes ruské ministerstvo obrany. Do manévrov sa podľa neho zapojí aj letectvo a pobrežná obrana, ktorá má cvičiť obranu Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym. Nové rozsiahle námorné cvičenie, ktorého súčasťou budú aj ostré streľby, Rusko začalo v čase stúpajúceho napätia vo vzťahoch so Západom, ktorý sa obáva ruskej invázie na Ukrajinu.

"V rôznych etapách cvičenia lodné zoskupenia a jednotky pobrežných vojsk a námorného letectva vykonajú aj raketové a delostrelecké streľby a bombardovanie cieľov na mori, pobreží a vo vzduchu," uviedlo ministerstvo podľa agentúry Interfax. "Cieľom cvičenia je obrana pobrežia Krymu, základní Čiernomorskej flotily a tiež hospodárskych objektov, námorných trás a oblastí ekonomickej činnosti pred možným vojenským ohrozením zo strany predpokladaného protivníka," dodali vojaci. Ruské lode vyplávali zo Sevastopolu a Novorossijska, cvičenie riadi veliteľ Čiernomorskej flotily, admirál Igor Osipov.

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)

Washington varuje, že ruská invázia na Ukrajine môže nastať "kedykoľvek". Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporilo povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny, popiera, že by malo v úmysle susednú krajinu napadnúť. Ruská diplomacia označila americké varovania za "hystériu" a "dezinformácie". Moskva však od Západu požaduje bezpečnostné záruky, vrátane toho, že sa Ukrajina nestane členom NATO.

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko minulý mesiac ohlásilo sériu námorných cvičení v Atlantiku, arktických moriach, Stredozemnom mori a v Tichom oceáne. Zúčastniť sa ich má celkom 140 plavidiel, viac ako 60 lietadiel a vrtuľníkov a okolo 10.000 vojakov a námorníkov. Súčasne Rusko organizuje vojenské cvičenia v Bielorusku.

Viac o téme: ManévreRuskoUkrajinaKrymČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu