Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Ukrajina namieta proti ruským manévrom v Čiernom mori: Môžu spôsobiť vážne komplikácie

Ruské lode v Čiernom mori Zobraziť galériu (2)
Ruské lode v Čiernom mori (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo nesúhlas s ruskými námornými cvičeniami, ktoré sa budú konať na budúci týždeň vo vodách Čierneho mora. Podľa tohto rezortu manévre vážne narušia námorné trasy. Informujeme o tom na základe správ agentúr DPA a TASS.

"Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny ostro namieta proti rozhodnutiu Ruskej federácie o zablokovaní časti vôd Čierneho a Azovského mora a Kerčského prielivu," uviedol rezort vo vyhlásení. Agentúra DPA podotýka, že Kerčský prieliv, ktorý spája Azovské a Čierne more, je dôležitou námornou cestou poskytujúcou spojenie so Stredozemným morom.

Ruské lode v Čiernom mori
Zobraziť galériu (2)
Ruské lode v Čiernom mori  (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Podľa ministerstva môžu námorné cvičenia spôsobiť "vážne a neopodstatnené komplikácie pre medzinárodnú lodnú dopravu", čo môže mať vážne "ekonomické a sociálne následky". Rezort zároveň vyjadril odhodlanie spolupracovať s ďalšími krajinami, ktoré sa nachádzajú na pobreží Čierneho mora, na "náležitej odpovedi" na takéto konanie Ruska.

Kremeľ popiera tvrdenia, že počas manévrov dôjde k zablokovaniu obchodných námorných trás. "Všetky vojenské manévre a pohyb ruských lodí vo vodách Čierneho mora sú v súlade s medzinárodným právom," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Spomínané ruské námorné cvičenia sa budú konať od 13. do 19. februára, uvádza DPA s odvolaním sa miestne médiá.

Viac o téme: ManévreRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu