Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden otvoril summit S4D: Demokracia čelí alarmujúcim výzvam, vyhlásil na úvod

Virtuálny Summit za demokraciu Zobraziť galériu (3)
Virtuálny Summit za demokraciu (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Demokracia čelí "trvalým a alarmujúcim výzvam" na celom svete. Na úvod virtuálneho Summitu za demokraciu (S4D) na úrovni lídrov krajín to vyhlásil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dovolíme, aby pokles práv a demokracie pokračoval nekontrolovane? Tento trend sa z veľkej časti uberá nesprávnym smerom... Demokracia potrebuje svojich šampiónov," povedal Biden. Podľa amerického prezidenta vo svete v súčasnosti "prebieha boj" medzi demokraciami a mocnými autokraciami alebo diktatúrami.

Prezident Joe Biden sa zaviazal usporiadať S4D s cieľom posilniť záväzok USA postaviť demokraciu a ľudské práva do centra zahraničnej politiky Spojených štátov. Informovalo o tom veľvyslanectvo USA na Slovensku. "Summit pre demokraciu odzrkadľuje hlboko zakorenené presvedčenie prezidenta Bidena, že ak chceme riešiť najpálčivejšie výzvy sveta, demokracie sa musia spojiť, učiť sa spolu, stáť spolu a konať spoločne," uviedlo americké veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Virtuálny Summit za demokraciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Na summite vystúpi aj Zuzana Čaputová

Na dvojdňovom virtuálnom podujatí sa postupe stretnú predstavitelia krajín, kde je demokracia už etablovaná, ale aj kde ešte vzniká, občianska spoločnosť a súkromný sektor. Slovensko na summite zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vo štvrtok večer vystúpi v paneli s názvom "Prevencia a boj proti korupcii". Panel sa začína o 18.15 h SEČ.

Korupcia je globálnym problémom rovnako ako klimatické zmeny

Korupcia je globálny fenomén a ovplyvňuje všetkých rovnako, podobne ako klimatické zmeny. Povedala to vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová počas virtuálnej diskusie v rámci panelu venovaného Prevencii a boju proti korupcii, ktorý bol súčasťou Summitu za demokraciu (S4D) pod záštitou amerického prezidenta Joea Bidena. "Vieme, že korupcia nikdy nie je lokálnym problémom. Ovplyvňuje nás všetkých rovnako ako klimatická kríza. Musíme teda spolupracovať globálne, pretože korupcia nepozná hranice," povedala Čaputová.

Prezidentka SR na úvod panelu vyhlásila, že je poctená, že môže reprezentovať Slovensko na tomto globálnom virtuálnom podujatí, ktoré zorganizovala administratívna šéfa Bieleho domu. Podľa nej je v otázke boja proti korupcii dôležité, aby orgány a inštitúcie bojujúce proti tomuto fenoménu riadili dôveryhodní ľudia. "Najdôležitejšou lekciou v boji proti korupcii je to, že nejde len o kvantitu našich právnych rámcov, alebo inštitúcií. Ide aj o ľudí s osobnou integritou, ktorí vedú orgány činné v trestnom konaní," povedala prezidentka a dodala, že podľa nej Slovensko v otázke boja proti korupcii trpelo "legislatívnym a inštitucionálnym optimizmom". "Mysleli sme si, že ak budeme mať potrebné inštitúcie a právne normy, bude to stačiť - ale to nie je pravda. Inštitúciám musia šéfovať dôveryhodní ľudia."

Virtuálny Summit za demokraciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Čaputová v rámci diskusie pripomenula, že Slovensku po páde komunistického režimu v roku 1989 chýbala "protikorupčná legislatíva" a zároveň bola rozšírená nedôvera v úrady. Ako príklad citovala príslovie: "Ak neokrádaš štát, okrádaš vlastnú rodinu."

Za demokraciu musíme neustále bojovať

Českí občania vedia, že demokracia je niečo, na čom musia neustále pracovať a o čo musia naďalej bojovať. V úvodnom vystúpení na Summite za demokraciu (S4D) to vo štvrtok povedal dosluhujúci český premiér Andrej Babiš, ktorý na podujatí zastupuje ČR. "Česi veľmi dobre vedia, že demokracia je niečo, na čom musíme konštantne pracovať a za čo musíme bojovať," povedal Babiš vo vystúpení.

"Len pred pár týždňami sme si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie a nastolenie demokracie v našej krajine. Aj dnes sme svedkami mnohých sotva viditeľných, ale niekedy aj otvorených krokov smerujúcich k podrytiu demokratických inštitúcií," povedal Babiš, ktorý priamo spomenul dezinformačné kampane. Lídri podľa neho musia nájsť spôsob, ako uistiť občanov, že každý jedinec zohráva v demokratickom systéme dôležitú úlohu a má moc ho ovplyvniť. Na domácej scéne Babiš označil za hlavnú prioritu boj proti korupcii.

Viac o téme: SummitDemokraciaUSAAndrej BabišJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu