Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Medzinárodný KORONAŠKANDÁL? Rusi mali ukradnúť návrh vakcíny AstraZeneca a využiť ho na vývoj Sputnika!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP, SITA/AP/Sakchai Lalit)

LONDÝN - Britské bezpečnostné služby obviňujú Rusko, že prostredníctvom špióna sa mu podarilo ukradnúť návrh vakcíny Oxford/AstraZeneca, aby prezident Vladimir Putin mohol vytvoriť vlastnú podozrivo podobnú očkovaciu látku Sputnik V a vyhrať preteky vo výrobe prvej účinnej vakcíny proti koronavírusu na svete.

KORONAVÍRUS Rusko je pripravené predložiť dokumenty k Sputniku V: K výrobku výhrady neboli

Bezpečnostné zdroje majú podľa britského portálu The Sun dôkaz, že moskovský agent (krtko) v Británii bol fyzicky schopný zachytiť prísne tajný plán. Nie je však jasné, či to bol dokument z laboratória alebo továrne farmaceutického giganta, alebo liekovka s hotovým liekom, ktorý potom prepašovali z krajiny na analýzu.

Minister vnútra Damian Hinds v pondelok tvrdil, že sa k prípadu nemôže vyjadriť, ale skutočnosť nepoprel. „Je fér predpokladať, že určite existujú zahraničné štáty, ktoré by neustále chceli získavať citlivé informácie vrátane komerčných a vedeckých tajomstiev a duševného vlastníctva“.

Špióni MI5 už uviedli, že ruskí hackeri začali opakované pokusy o kybernetické útoky na Oxfordskú univerzitu od marca 2020, čiže asi mesiac potom, čo britskí vedci oznámili, že začali vyvíjať vakcínu proti koronavírusu.

Vakcína Sputnik V
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Vakcíny založené na rovnakom princípe

V apríli minulého roku Oxford/AastraZeneca oznámili, že začínajú prvé pokusy na ľuďoch. Nasledujúci mesiac však Moskva podľa portálu DailyMail uviedla, že vynašla vlastnú vakcínu a do augusta Vladimir Putin prišiel s televíznym prejavom, v ktorom ruskému ľudu oznámil, že krajina vyhrala globálne preteky vo vytvorení prvej vakcíny proti koronavírusu.

Neskôr sa ukázalo, že Sputnik V funguje úplne rovnako ako jeho britský náprotivok. Obe sú adenovírusové vektorové vakcíny, čo znamená, že obe používajú iný spiaci vírus na prenos imunitného činidla, ktoré potom ničí koronavírus. Časový rozvrh udalostí naznačuje, že Moskva mohla ukradnúť návrh počas prvých pokusov s ľuďmi v Británii.

Vyvoláva to však otázky o tom, kto bol ten ruský infiltrátor a či bol chytený. Zdroje pre denník The Sun uviedli, že britským ministrom bolo povedané, že majú dôkazy o tom, že špióni pracujúci v Kremli ukradli projekt nadnárodnej farmaceutickej spoločnosti na očkovanie proti koronavírusu s cieľom navrhnúť vlastnú vakcínu.

Medzinárodný KORONAŠKANDÁL? Rusi mali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Špionáž treba brať vážne

„Myslím si, že ruskú a čínsku špionáž musíme brať vážne. Bez ohľadu na to, či ide o krádež návrhu pre AstraZeneca, alebo nás tieto autoritárske a totalitné režimy vydierajú energiami, musíme byť k nim ostražití," uviedol poslanec Bob Seely, expert na ruské záležitosti.

„Vieme, že Spojené kráľovstvo má najlepších vedcov a výskumné zariadenia, ale Rusko má pravdepodobne najlepších špiónov," povedal konzervatívec Andrew Bridgen.

Medzinárodný KORONAŠKANDÁL? Rusi mali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Reakcia Kremľa

Kremeľ označil v pondelok britský bulvárny denník The Sun za "hlboko nevedecké" noviny. Reagoval tak na ich článok z pondelkového vydania, v ktorom sa píše, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na žiadosť novinárov, aby toto tvrdenie bulvárneho denníka komentoval, uviedol, že "noviny The Sun sú veľmi dobre známe ako hlboko nevedecké noviny. Nuž, asi takto sa k tomuto článku staviame".

Viac o téme: KrádežVakcínaRuskoVladimir PutinKoronavírusSputnikAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu