Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsky prezident Macron oznámil nové opatrenia v oblasti transparentnosti polície

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil v utorok zavedenie opatrení, ktoré majú priniesť viac transparentnosti do pochybení pri policajnom vyšetrovaní, informovala agentúra AP.

Opatrenia zahŕňajú zverejňovanie ročných správ z vyšetrovaní a vytvorenie parlamentného kontrolného orgánu. Cieľom je zlepšiť dôveru verejnosti v políciu, ktorá v posledných rokoch klesla z dôvodu škandálov. Macron nové opatrenia oznámil na pôde policajnej školy v meste Roubaix na severe Francúzska. Predchádzali im mesiace konzultácii o potrebe zmien v polícii po tom, ako sa vyskytli obvinenia z násilia a rasizmu, píše AP.

Po pochybeniach musia podľa Macronových slov nasledovať sankcie a na problémy je potrebné reagovať. Úrady budú odteraz zverejňovať správy z medzinárodných vyšetrovaní o obvineniach z policajného násilia a zneužitia úradnej moci.

Nový orgán zložený z poslancov Národného zhromaždenia (dolná komora francúzskeho parlamentu) a členov Senátu bude mať na starosti posudzovanie činnosti polície. Macron sa takisto vyjadril k požiadavkám policajných odborov, ktoré žiadajú podniknutie krokov v oblasti výcviku policajtov či znížení množstva byrokracie. Prezident tiež oznámil zvýšenie rozpočtu ministerstva vnútra.

Viac o téme: OpatreniaPolícia TransparentnosťFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu