Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová po summite G7 prisľúbila navýšiť humanitárnu pomoc pre Afgancov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR / Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko navýši svoju humanitárnu pomoc pre ľudí v núdzi v Afganistane o ďalších 500 miliónov eur. Oznámila to v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová po virtuálnom summnite lídrov skupiny G7, informovala agentúra DPA.

Nemecká vláda už pred niekoľkými dňami prisľúbila dotáciu 100 miliónov eur na pomoc utečencom v Afganistane a okolitých štátoch, ktorá im bude poskytovaná prostredníctvom humanitárnych organizácií. Celkovo tak Berlín vyčlení na pomoc ľuďom v núdzi 600 miliónov eur.

Nemecká kancelárka zverejní v stredu na mimoriadnom zasadnutí spolkovej vlády vyhlásenie o aktuálnej situácii v Afganistane. Potom bude nasledovať rozprava v Nemeckom spolkovom sneme (Bundestagu). Vláda bude žiadať zákonodarcov o spätné schválenie evakuačnej misie nemeckých ozbrojených síl. Nemecká vláda sa dostala pod paľbu kritiky za to, že dostatočne "nezvládla" odsun osôb z tejto nepokojnej krajiny, napísala na svojom spravodajskom portáli rozhlasová stanica Deutschlandfunk.

Merkelová po summite G7
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Photo/Markus Schreiber)

Letisko v Kábule musí zostať otvorené

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok vyzval na pokračovanie prevádzky kábulského letiska s cieľom evakuovať občanov z krajiny. Správu priniesla agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tlačové vyhlásenie NATO zverejnené po skončení virtuálneho summitu skupiny G7.

Stoltenberg uviedol, že niekoľko stoviek aliančných jednotiek zabezpečuje v Afganistane dôležité služby, ako "riadenie letovej prevádzky, dodávky paliva a komunikáciu na letisku".

Generálny tajomník tiež dodal, že NATO v tejto nepokojnej krajine plní koordinačnú úlohu s cieľom zaistiť čo najefektívnejšiu evakuáciu ľudí z letiska v Kábule. Stoltenberg zároveň zopakoval, že hlavnou prioritou NATO je zaistiť, aby sa Afganistan opäť nestal "platformou pre medzinárodných teroristov".

Viac o téme: SummitHumanitárna pomocAngela MerkelováG7Afganci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu