Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Smrť po tvrdom policajnom zásahu v Česku: Nové VIDEO! Muž (†46) vrážal hlavou do auta a zrútil sa na zem

(Zdroj: YouTube/Patrik Lovosov)

TEPLICE - Na internete sa objavilo ďalšie video s Rómom Stanislavom Tomášom, ktorý zomrel v sobotu v Tepliciach potom, čo proti nemu zasahovali policajti. Zo záznamu je zrejmé, že muž vrazil dvakrát hlavou do zaparkovaného auta a potom sa zvalil na zem. Videu predchádzal záznam, ktorý zverejnila polícia a bol natočený z iného uhla. V ňom Tomáš do auta búši päsťami.

Smrť muža po tvrdom policajnom zásahu v Česku budí vášne: VIDEO odhaľuje, čo predchádzalo zákroku!

Po internete koluje aj amatérske video zo zásahu, Rada Európy na jeho základe v stredu vyzvala na bezodkladné, dôkladné a nezávislé vyšetrenie úmrtia. Podľa policajného hovorcu pitva vylúčila súvislosť medzi úmrtím a zákrokom polície. Muž bol zrejme pod vplyvom drog a príčinou smrti zrejme bolo predávkovanie, uviedla polícia.

Na dôkladné a nezávislé vyšetrenie smrti Róma v Tepliciach vyzvala aj česká pobočka organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International. Policajným zásahom sa mieni zaoberať aj zástupkyňa českého ombudsmana Monika Šimůnková.

Policajti v sobotu popoludní zasahovali v Tepliciach kvôli potýčke dvoch mužov, ktorí tiež poškodzovali cudzie autá. Štyridsaťšesťročný Stanislav Tomáš zomrel v sanitke potom, čo proti nemu policajti použili donucovacie prostriedky. Zdôvodnili to tým, že muž pri zatýkaní kládol odpor. Polícia poprela, že by metóda znehybnenia muža viedla k jeho smrti. Primeranosť zásahu skúma policajný odbor vnútornej kontroly.

Teplický incident vyvolal pozornosť nielen v Českej republike, ale aj vo svete. Na mieste, kde v Tepliciach v sobotu v sanitke muž po policajnom zákroku zomrel, vzniklo pietne miesto, ku ktorému prichádzajú stovky ľudí, zapaľujú sviečky a kladú kvety.

Inšpekcia zatiaľ trestný čin nevidí

Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) momentálne nevidí trestný čin v konaní policajtov, ktorí v sobotu zasahovali proti Rómovi v Tepliciach. Nebude preto vo veci začínať úkony trestného konania. GIBS to dnes uviedla na svojom webe.

Inšpekcia oznámila, že vyhodnotila podklady, ktoré si vyžiadala od polície, a to vrátane obrazových materiálov a predbežného výsledku nariadenej súdnej pitvy. "Avšak záležitosť aj naďalej budeme sledovať z verejne dostupných zdrojov a tiež sa budeme priebežne zoznamovať s novými policajnými materiálmi," doplnila hovorkyňa GIBS Ivana Nguyenová.

Podľa polície smrť nesúvisela so zákrokom

Donucovacie prostriedky, ktoré policajti použili pri zákroku proti Rómovi v Tepliciach, zodpovedali intenzite mužovho útoku. Novinárom to dnes povedali zástupcovia ústeckého krajského policajného riaditeľstva s tým, že ide o predbežné výstupy šetrenia odboru vnútornej kontroly. Zatiaľ podľa nich nie sú konečné. Pitva zosnulého podľa nich neodhalila známky poranenia orgánov ani dusenie, muž mal v tele pervitín. Policajti zopakovali, že smrť nesúvisela so zákrokom.

Námestník krajského policajného riaditeľa Zbyněk Dvořák povedal, že použité hmaty a chvaty sú radené medzi najmiernejšie donucovacie prostriedky. Zasahujúci policajti sa podľa neho s mužom najprv snažili komunikovať, ten ale zvýšil agresivitu. Oháňal sa okolo seba rukami, kopal okolo seba a jedného z policajtov pohrýzol. Dvořák dodal, že policajt, ​​ktorý mužovi zakľakol krk, sa chvat niekoľkokrát pokúsil ukončiť, muž ale reagoval silným odporom a hrozilo zranenie zadržaného i policajtov.

Viac o téme: ZásahZákrokPolícia Teplice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu