Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Situácia v Mjanmarsku sa neupokojuje: Počas protestov zastrelili ďalších šesť ľudí

Protesty v Mjanmarsku
Protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP)

NEPJITO - Najmenej šesť ľudí zahynulo v stredu počas protestov v Mjanmarsku po tom, čo do davu demonštrantov spustili streľbu bezpečnostné zložky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotníkov a záchranárov z miest diania.

Štyria ľudia boli smrteľne zranení v Sagainskej administratívnej oblasti, potvrdilo pre AFP viacero záchranárov. Nevedeli však spresniť, či bezpečnostné sily proti demonštrantov použili gumené projektily alebo ostré náboje. Dvoch ďalších demonštrantov zastrelili bezpečnostné sily na proteste v druhom najväčšom meste Mandalaj. Jedného strelili do hrude a druhého do hlavy, priblížili miestni záchranári.

Už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou sa nedávno začali v Mjanmarsku stupňovať. Polícia postupne proti demonštrantom nasadzuje slzotvorný plyn, vodné delá, omračujúce granáty a gumové projektily. Organizácia Spojených národov uviedla, že počas zásahov prišlo minulú nedeľu po celej krajine o život najmenej 18 ľudí a približne 30 ďalších bolo zranených.

Protesty v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila strana ministerskej predsedníčky Su Ťij.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu