Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Toto Trumpa nepoteší: Barr v súvislosti s Hunterom Bidenom nevymenuje osobitného vyšetrovateľa

Americký minister spravodlivosti William Barr Zobraziť galériu (3)
Americký minister spravodlivosti William Barr (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

WASHINGTON - Odchádzajúci americký minister spravodlivosti William Barr v pondelok povedal, že nevidí dôvod na vymenovanie osobitného vyšetrovateľa v súvislosti s vyšetrovaním možného volebného podvodu alebo daňových záležitostí Huntera Bidena, syna novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena. Informovala o tom agentúra AP.

"Nevidím dôvod, aby som vymenoval špeciálneho vyšetrovateľa a ani tak neplánujem urobiť predtým, ako odídem," povedal Barr na svojej poslednej tlačovej konferencii. Vyšetrovanie finančných záležitostí Huntera Bidena bolo podľa neho "zodpovedné a profesionálne". Americký prezident Donald Trump minulý pondelok (14. decembra) na Twitteri napísal, že Barr odstupuje z funkcie a má tak urobiť pred Vianocami.

Barr a Trump sa dostali do sporu po tom, čo Barr pre agentúru AP v decembri uviedol, že rezort spravodlivosti nezistil žiadne rozsiahle volebné podvody, ktoré by zmenili výsledky prezidentských volieb v USA z 3. novembra. Trump napriek tomu odmietol uznať svoju prehru a tvrdil, že došlo k masívnym manipuláciám volieb. Napätie medzi Barrom a Trumpom vyvolala aj téma vyšetrovania Huntera Bidena.

Hunter Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Trump podľa AP zvažuje, či ministerstvo spravodlivosti dotlačí k vymenovaniu osobitného vyšetrovateľa. Takýto krok by novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi sťažil zastavenie vyšetrovaní. Zbor voliteľov potvrdil Bidena za budúceho prezidenta Spojených štátov v pondelok 14. decembra. Oficiálne odovzdanie moci sa uskutoční 20. januára 2021, keď Biden zloží slávnostnú prísahu.

Za minulotýždňovým kybernetickým útokom je Rusko

Americký minister spravodlivosti William Barr v pondelok povedal, že za hromadným kybernetickým útokom na počítačové systémy americkej vlády bolo Rusko, informovala agentúra AFP. Vyjadrenie Barra je v rozpore s tvrdeniami prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorých mohla byť za útokmi Čína.

Trump pred dvoma dňami znižoval význam tohto útoku. Barr povedal, že súhlasí americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, ktorý útoky pripísal Moskve. "Na základe informácií, ktoré mám, súhlasím s vyhodnotením ministra Pompea. S určitosťou sa zdá, že to boli Rusi," povedal.

Generálny prokurátor William Barr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/David Grunfeld/The Advocate via AP)

Americká agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry (CISA) minulý týždeň oznámila, že americké vládny úrady, dôležité subjekty v oblasti infraštruktúry a organizácie zo súkromného sektora boli vystavené kybernetickému útoku trvajúcemu niekoľko mesiacov, v rámci ktorého hekeri prenikli cez softvér americkej spoločnosti SolarWinds.

CISA totožnosť útočníkov nezistila, súkromný poradcovia v oblasti bezpečnosti, niektorí americkí zákonodarcovia a Pompeo vinu zvaľujú na Rusko.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonSpojené štátyWilliam BarrHunter Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu