Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia zatkla muža v súvislosti s útokmi v Birminghame z roku 1974

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britská polícia zatkla v severoírskom Belfaste 65-ročného muža v súvislosti s bombovými útokmi, ktoré sa odohrali v roku 1974 v puboch anglického mesta Birmingham a vyžiadali si 21 mŕtvych. Informuje o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Išlo o jeden z najhorších teroristických činov v dejinách krajiny. Dvojica výbuchov sa stala v období narastajúceho násilia proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. "Príslušníci protiteroristického oddelenia v grófstve West Midlands v spolupráci s políciou Severného Írska v stredu zatkli 65-ročného muža v jeho dome v meste Belfast," uviedla vo vyhlásení westmidlandská polícia.

Zodpovednosť za útoky sa všeobecne pripisuje polovojenskej skupine Dočasná írska republikánska armáda (PIRA), hoci sa k tomu nikdy oficiálne neprihlásila. Vlani sa začalo nové súdne vyšetrovanie prípadu po tom, ako sa objavili tvrdenia, že polícia nezachytila dve varovania pred útokmi z 21. novembra 1974. Zranenia vtedy utrpelo ďalších 182 ľudí.

Za bombové útoky bolo v roku 1975 odsúdených na doživotné tresty šesť mužov. Odvolací súd však v roku 1991 rozhodol, že členov tzv. "birminghamskej šestky" odsúdili neprávom, na základe čoho boli po 17 rokoch strávených za mrežami prepustení na slobodu.

Prípad je všeobecne považovaný za jeden z najväčších justičných omylov v dejinách britskej justície. Odvtedy nikoho v tomto prípade neodsúdili. Počas troch desaťročí násilia, ktoré ukončila až Veľkopiatková dohoda z roku 1998, bolo zabitých približne 3500 ľudí, väčšinou v Severnom Írsku.

Viac o téme: TerorizmusZatknutieútokyútočníkVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu